Αδιευκρίνιστο ακόμα πως θα εφαρμοσθεί το selftesting στα σχολεία

0
50

Οι μαθητές άνω των 12 ετών θα κάνουν την αυτοδιάγνωση για τον κορονοϊό όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί πως θα εφαρμοσθεί το selftesting και πως θα αποδεικνύεται ότι το τεστ ήταν αρνητικό.

«Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι «το ιδανικό θα ήταν να ανοίξουν όλα τα σχολεία, αλλά εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, θα δοθεί προτεραιότητα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, γιατί έχουν μείνει πολύ περισσότερο χρόνο κλειστά». Όπως είπε η τηλεκπαίδευση έχει βοηθήσει στην κάλυψη της ύλης, αλλά είναι απαραίτητη η διά ζώσης διδασκαλία για τις επαναλήψεις, αλλά και για ψυχοπαιδαγωγικούς λόγους.

Βεβαίωση ότι το τεστ ήταν αρνητικό
Σχετικά με τη διαδικασία του selftesting η κ. Γκίκα ανέφερε ότι «οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο. Το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ, μοριακό, σε εξεταστικό κέντρο. «Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη» τόνισε η κ. Γκίκα.

Για το Πάσχα, κατέληξε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, «προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο, ενώ οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρυσι».

https://healthstories.gr

Πηγή: madata.gr