Αδήλωτα τετραγωνικά: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις και νέες χρεώσεις

0
107

Έως τις 30 Ιουνίου 2020 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των οικημάτων τους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μετά τη καραντίνα να επισκεφθούν τους αρμόδιους δήμους προκειμένου να διορθώσουν τις επιφάνειες ακινήτων τους και να καταγράψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά ειδικά για τις περιπτώσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως είναι οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, υπόγειες θέσεις πάρκινγκ ) σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών που φωτίζονται από τα κοινόχρηστο ρεύμα. Επιπλέον επισημαίνεται πως οι νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη όπως θα προκύψουν μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 αλλά αναμένεται να εμφανιστούν το Φθινόπωρο στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων στους δήμους αφορά ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ στους δήμους, όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στους δήμους τους ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό καθώς επίσης και όσους τακτοποίησαν πρόσφατα ή πρόκειται να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Μεταξύ άλλων η εφημερίδα επισημαίνει πως επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων αισθάνονται χαμένοι στη μετάφραση της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Ποιος υποβάλει τη δήλωση σε περίπτωση συνιδιοκτησίας

Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα ( πλήρης κυριότητα , ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ).Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

2.Θα πρέπει να δηλωθούν και τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου και εντός οικισμού

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα ακίνητα αυτά με τα σωστά εμβαδά τους ακόμη και εάν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019 και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στείλουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

3.Στην πλατφόρμα δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου κτίσματα

Ναι, θα πρέπει να δηλωθεί η επιφάνεια και των εκτός σχεδίου κτισμάτων.

4.Τι ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις πάρκινγκ) που φωτίζονται από την παροχή για τον κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε κατά γενική αρχή, πρέπει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται ΤΑΠ).

5. Τι ισχύει με τις πιλοτές

Οι πιλοτές θα πρέπει να δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές , ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

6. Θα πρέπει να δηλωθεί και ο αέρας

Ναι, ο αέρας που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνονται ως μη ηλεκτροδοτούμενο.

7.Τι αλλαγές μπορώ να κάνω μέσα από την πλατφόρμα

Η δήλωση μέσω της πλατφόρμας αφορά μόνο τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου, σύμφωνα με την πραγματική του κατάσταση .Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης του ακινήτου μέσα από την πλατφόρμα.

8.Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ, μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας

Η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας .Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

9. Αν τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιολόγιο (Ε9) μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας

Όχι. Η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.

10. Η δήλωση διόρθωσης συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ

Όχι. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Πηγή: madata.gr