Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup

0
93

Η Nadia Calviρo, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, ο Paschal Donohoe, Υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας και ο Pierre Gramegna, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου – Επιστολή βιο-κίνητρου, είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εκλογή του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 9 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 10 ψήφοι) των υπουργών της Ευρωομάδας, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης για την Ευρωομάδα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους Υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη τύπου της Ευρωομάδας στο τέλος της συνεδρίασης.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει τουλάχιστον 10 από τις 19 ψήφους από τους υπουργούς της Ευρωομάδας στο τέλος του πρώτου γύρου ψηφοφορίας, κάθε υποψήφιος θα ενημερωθεί ξεχωριστά για τον αριθμό των ψήφων που έχει λάβει. Οι υποψήφιοι θα έχουν τότε την ευκαιρία να αποσύρουν την αίτησή τους. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί έως ότου επιτευχθεί απλή πλειοψηφία σε έναν από τους υποψηφίους.

Ο νέος πρόεδρος θα αντικαταστήσει τον Mαrio Centeno μετά τη λήξη της θητείας του, στις 13 Ιουλίου 2020, για περίοδο 2,5 ετών.

Η πρώτη συνάντηση της Ευρωομάδας πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στο Λουξεμβούργο. Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωομάδας ήταν ο Jean-Claude Juncker. Τον διαδέχθηκε ο Jeroen Dijsselbloem και στη συνέχεια ο Mαrio Centeno το 2018.

Πηγή: madata.gr