Αγία Σοφία: Διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Πατριαρχείο Μόσχας και ρωσικό ΥΠΕΞ

0
92

Σοβαρή διάσταση απόψεων για το θέμα της Αγίας Σοφίας και τους περαιτέρω χειρισμούς διαπιστώνεται μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περιορίζεται στη νομική διάσταση του προβλήματος, κάνοντας λόγο μόνο για «εσωτερικό ζήτημα» της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε το όλο θέμα «εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, στις οποίες, φυσικά, ούτε εμείς, ούτε άλλοι δεν πρέπει να εμπλέκονται». «Την ίδια στιγμή εφιστούμε την προσοχή στη σημασία αυτού του μνημείου από την άποψη του παγκόσμιου πολιτισμού», προσέθεσε ο κ. Βερσίνιν, επαναλαμβάνοντας τη θέση, που είχε διατυπώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την Αγία Σοφία.

Σε πιο «διορθωτικό» χαρακτήρα κινήθηκε η δήλωση άλλου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Πούτιν για τη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος είπε ότι έχει διαβιβαστεί στην τουρκική πλευρά η ανάγκη να είναι προσεκτικός ο χειρισμός του μνημείου της Αγίας Σοφίας, περιορίζοντας δηλαδή το όλο θέμα στην προστασία των ψηφιδωτών του ναού ή της προσβασιμότητάς του.

Πιο κοντά στις διαθέσεις της ρωσικής κοινής γνώμης φάνηκε να είναι το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο χαρακτήρισε εξαρχής την ενέργεια Ερντογάν «ράπισμα στην Ορθοδοξία και όλο τον Χριστιανισμό». Μάλιστα ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου μητροπολίτης Ιλαρίωνας διαφώνησε δημόσια με την εκτίμηση ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» της Τουρκίας, εφόσον το μνημείο-σύμβολο της Αγίας Σοφίας ανήκει στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απειλείται ό,τι έχει διασωθεί από τα περίφημα ψηφιδωτά του.

Σε δημοσιεύματα του Τύπου και γνώμες, που εκφράζονται σε ρωσικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα διατυπώθηκε η πρόταση για τουριστικό μποϊκοτάζ της Τουρκίας, ενώ ο αναπληρωτής του μητροπολίτη Ιλαρίωνα πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ έθεσε επί τάπητος και την πρόταση για άρνηση αγοράς τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών, μια πρωτοβουλία, που βρίσκει υποστηρικτές σε καλλιτεχνικούς, θρησκευτικούς και ομογενειακούς κύκλους, οι οποίοι ετοιμάζουν σχετική διακήρυξη.

Πηγή: madata.gr