Αγία Σοφία: Οι ετοιμασίες και τα τρικ ενόψει της προκλητικής φιέστας Ερντογάν – Οι απόντες

0
88

Απομένουν λιγότερες από 24 ώρες από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία και οι πρόβες συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς με το μνημείο της Ορθοδοξίας να αντιστέκεται από μόνο του στο “έγκλημα” που συντελείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ολόκληρο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή, έχουν τοποθετηθεί τυρκουάζ χαλιά. Ενώ γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Ταυτόχρονα, από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu. Μάλιστα, αναρτήθηκε στα social media βίντεο από τις πρόβες, όπου οι Τούρκοι θέλησαν να προκαλέσουν δείχνουν πως μέρος εργασιών που γίνονται, αλλά και το πώς θα είναι ο υπέρλαμπρος ναός στη νέα του μορφή. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Και όλες αυτές οι εργασίες γίνονται υπό το βλέμμα του επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Αγία Σοφία: Ταξιδιωτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης σταματά τα ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη

Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες

Το μεσημέρι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες που θα πάνε την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά: «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άνοιξε την Αγιά Σοφιά η οποία ήταν μουσείο επί 86 χρόνια και τώρα γίνεται τζαμί.

Οι απόντες από τη «φιέστα» Ερντογάν

Απόντες από την αυριανή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

Να σημειωθεί επίσης πως οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί.

Δείτε στο 1:26 το τρικ με το ύφασμα που μπορεί ακόμα να μην είναι ξεκάθαρο, καθώς μπροστά του εξακολουθούν να υπάρχουν οι σκαλωσιές, ωστόσο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών.

Δεν προσκλήθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στην προσευχή στην Αγία Σοφία

Η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν έστειλε ούτε καν πρόσκληση στοn δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στην αυριανή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, όπως κατήγγειλε σήμερα ο ίδιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Σε εμένα δεν ήρθε πρόσκληση. Ούτε από την Άγκυρα, ούτε από κανένα υπουργείο ούτε από άλλον κρατικό θεσμό δέχτηκα οποιαδήποτε πρόσκληση μέχρι σήμερα για εγκαίνια ή για άλλη εκδήλωση που είναι να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε δηκτικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσευχή της Παρασκευής αύριο στην Αγία Σοφία.

«Δεν έχω λάβει πρόσκληση», επανέλαβε, ωστόσο, όπως κάθε πολίτης, έτσι και οποιοσδήποτε συνεργάτης του μπορεί να πάει.

«Αύριο θα είμαι στην Άγκυρα, στο τζαμί Χατζί Μπαϊράμ Βελί», ενημέρωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Απούσα και η Μεράλ Ακσενέρ

Απούσα από την αυριανή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία θα είναι ωστόσο και η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, παρότι πριν από λίγες ημέρες είχε γραφτεί ότι θα παρευρίσκεται.

Ο λόγος της απουσίας της είναι ότι η ίδια βρίσκεται σε καραντίνα 14 ημερών λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό άνδρας της ασφάλειάς της και λήγει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «η πρόεδρός μας λαμβάνοντας υπόψη την επιστήμη, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα στις 24 Ιουλίου, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η υγεία άλλων πολιτών».

Πηγή: madata.gr