Αγιά Σοφιά: Το πρώτο κάλεσμα σε προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

0
90

Το πρώτο Αδδάν, δηλαδή το κάλεσμα σε προσευχή των μουσουλμάνων, διαβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά η οποία μετατρέπεται σε τζαμί σύμφωνα με την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ.

Μια απόφαση που λίγο αργότερα επικύρωσε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με διάταγμα. Ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σε προσευχή.

Αγιά Σοφιά: Και επίσημα τζαμί! Το διάταγμα με την υπογραφή Ερντογάν

Ελάχιστα λεπτά είχαν περάσει από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

https://www.newsit.gr

Πηγή: madata.gr