Αγωνιούν οι επιχειρηματίες της εστίασης: Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων

0
41

Eντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Ακρίβος, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Σαντορίνη, και Γιάννης Χατζηαλέξης, ιδιοκτήτης All day Cafe – Bar στον Πειραιά.

«Είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο κόσμος»
«Ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού μου θα είναι μεικτός. Ο εσωτερικός χώρος θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό. Για εμάς το δύσκολο είναι το πώς θα ελεγχθεί ο κόσμος. Είναι δύσκολο να ζητάμε ταυτότητες. Πώς θα ελέγξω εγώ τον άνθρωπο που είναι εμβολιασμένο; Λειτουργικά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο σερβιτόρος. Θα πρέπει να προσλάβω κάποιον άνθρωπο;», είπε ο κ. Χατζηαλέξης.

Αγωνία για το τι θα πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό των εργαζομένων
«Με τους εσωτερικούς χώρους υπάρχει πρόβλημα. Είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού αλλά έχουμε συμπολίτες μας που διαφωνούν. Το προσωπικό δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένο στα μαγαζιά; Το δικό μου μαγαζί είναι σε ανοιχτό χώρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το χειμώνα, για να ισχύσει το μέτρο θα πρέπει να εμβολιαστεί και το προσωπικό. Νομίζω ότι με το QR Code είναι εύκολο να γίνει έλεγχος των πελατών, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό. Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Γνωρίζω ανθρώπους ή συνεργάτες που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, το σκέφτονται ή είναι αρνητές. Τι θα τους κάνω, θα τους διώξω; Εγώ συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο. Αλλά υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάει ακόμα. Νομίζω τα μαγαζιά θα μπορέσουν να δουλέψουν με το μέτρο, σε ό,τι αφορά στους πελάτες. Η τεχνολογία υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα χρειάζεται να κάνουμε αστυνόμευση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πέσκιας.

«Έχουμε καταστραφεί – Θα βάλω ακόμα και τα… περιστέρια στην επιχείρησή μου»
«Εμείς έχουμε καταστραφεί γιατί οι εμβολιασμοί έχουν πάει πίσω. Δεν έχουμε τουρισμό γιατί η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί. Πιέζουμε γιατί πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Το 30% του πληθυσμού παγκόσμια δε θα εμβολιαστούν. Στη Σαντορίνη είναι χωριό. Οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί εύκολα, λένε “θα κάτσω στο βουνό και δε θα κολλήσω τίποτα”. Οι εργαζόμενοι εμβολιαζόμαστε όλοι. Εγώ ήρθα με το προσωπικό μου και εμβολιαστήκαμε όλοι σε δύο ήμερες. Εγώ θα βάλω και τα… περιστέρια μέσα στην επιχείρησή μου. Δύο χρόνια δεν έχουμε μεροκάματο. Πρέπει να δούμε πώς θα πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Ακρίβος.

«Κρατήσεις υπάρχουν, αλλά δε δίνει κανένας προκαταβολή. Ο ξενοδόχος παίρνει προσωπικό γιατί βλέπει ότι θα είναι γεμάτος τον Ιούλιο. Αλλά αν δεν έρθει κανείς, τι θα το κάνει το προσωπικό;», συνέχισε ο ίδιος.

«Από την αρχή της πανδημίας δεν υπάρχει εκπρόσωπος του κλάδου μας να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Η πρότασή μου είναι ο κόσμος να εμβολιαστεί για να μην πάμε σε νέο lockdown το φθινόπωρο, και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει κάποιο γνώστη της εστίασης, που να έχει δουλέψει και να ξέρει και το κομμάτι της λειτουργίας της εστίασης», τόνισε ο κ. Χατζηαλέξης, με τον κ. Ακρίβο να επισημαίνει ότι «Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι ενωμένη και να έχουν χαράξει ένα δρόμο. Τώρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

«Καλό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος. Έχουν πεθάνει 12.000 Έλληνες από αυτή την ασθένεια. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το κάνουμε όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές. Από εκεί και πέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει το αν είναι υποχρεωτικός και συνταγματικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους, να μην κάνουμε όλες αυτές τις συζητήσεις», τόνισε κλείνοντας ο κ. Πέσκιας.

Πηγή: madata.gr