Άγριο παρασκήνιο στην Ουάσινγκτον: Έξαλλοι οι σύμβουλοί του Tραμπ. Συνεχείς παραιτήσεις

0
45

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ετοιμάζουν τις παραιτήσεις τους, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο.

Μεταξύ αυτών και αξιωματούχοι της ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, όπως ο κ. Ο΄Μπράιαν και ο Ματ Πότιγκερ, καθώς επίσης και ο επικεφαλής προσωπάρχης Κρις Λίντελ.

Φαίνεται ότι της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον προηγήθηκε πυκνό και άγριο παρασκήνιο.

Πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τραμπ αρχικά παρακολουθούσε απαθής τις πρωτοφανείς σκηνές βίας που εξελίσσονταν στο Καπιτώλιο.

Μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είχε πρόθεση να παρέμβει τουλάχιστον όχι άμεσα, ενώ ήδη Γερουσιαστές και Βουλευτές τον καλούσαν να μιλήσει και να εκτονώσει την κατάσταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ πιέστηκε ασφυκτικά από συμβούλους του προκειμένου να μιλήσει προς του διαδηλωτές και να τους καλέσει να απομακρυνθούν πριν τελικά βγάλει το βίντεο.
Έγιναν δει πάρα πολλά πράγματα μέσα σε αυτή τη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ και δυστυχώς λίγο πριν το τέλος δεν σταματάει να εκπλήσσει.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εμπρηστική ομιλία που έκανε πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια παρότρυνση προς τον εξαγριωμένο κόσμο και αυτό ενδέχεται να αποδειχτεί το μοιραίο πολιτικό του λάθος.

Το έχουμε πει πολλές φορές ότι για τους παραδοσιακούς συντηρητικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο Τραμπ ήταν ένα ξένο σώμα.

Υπήρχε, λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα μια όχι και τόσο εύκολη συγκατοίκηση. Παρόλα όμως αυτά, ο Τραμπισμός είχε αλώσει και φαινόταν να ελέγχει μέχρι και σήμερα το κόμμα.

Τα σημερινά, όμως, γεγονότα φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι και η οποία γίνεται επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων.

Κι αυτό φαίνεται  με τις παραιτήσεις στελεχών του Λευκού Οίκου αλλά και του Σύμβουλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Και θα φανεί και πολύ ξεκάθαρα στην ψηφοφορία που γίνεται για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερουσία, όπου σίγουρα οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί θα κρατήσουν αποστάσεις από την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Και πλέον έχει ανοίξει ξεκάθαρα η συζήτηση για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία μπορεί να γίνει με 2 τρόπους.

Είτε μέσω του γνωστού impeachment, τη διαδικασία δηλαδή της καθαίρεσης στο Κογκρέσο, όπου παρά τη δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευθεί, παραμένει άγνωστο αν θα υπερψηφιστεί από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η περίφημη 25η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι ο αντιπρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει μια σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου χωρίς να το γνωρίζει ο πρόεδρος και κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να αποφασιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία η καθαίρεση του προέδρου αν κριθεί ότι λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα συνταγματικά του καθήκοντα.

Ασκούνται σίγουρα μεγάλες πολιτικές πιέσεις υπό το βάρος αυτών των πρωτόγνωρων γεγονότων, αλλά δεν γνωρίζουμε το τι θα αποφασίσει ο Μάικ Πενς να κάνει.

Το σίγουρο πάντως είναι αύριο ξημερώνει μια νέα πολιτικά ημέρα για την Ουάσιγκτον, τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο, και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι περισσότερο απομονωμένος από ποτέ.

Πηγή: madata.gr