Aισιόδοξος ο Φινλανδός πρόεδρος για τη στάση της Τουρκίας – Οι ηγέτες των δυο χωρών βλέπουν Μπάιντεν

0
59

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζουν τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία. Μοναδική παραφωνία στις αντιδράσεις των 30 συμμάχων είναι η απειλή της Τουρκίας ότι θα ασκήσει βέτο. Στο μεταξύ, ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ,

Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. “Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως ‘δεν είναι υπέρ΄”, είπε ο Νιινίστο. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος”, πρόσθεσε.

Φινλανδία: Συντριπτικό «ναι» από τη βουλή στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση του Κοινοβουλίου. Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη». «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Οι πολέμιοι της αίτησης περιελάμβαναν ορισμένους βουλευτές από την Αριστερή Συμμαχία, μέρος του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία. 

«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.

Η Στοκχόλμη υπέγραψε ήδη το αίτημα στη Συμμαχία ενώ οι πρεσβευτές των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα καταθέσουν πιθανώς αύριο τις αιτήσεις στη Συμμαχία και την Πέμπτη οι ηγέτες τους θα συναντήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η στάση της Τουρκίας και της Ρωσίας
Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι δεν έχουν σαφή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Παρά τα κατευναστικά λόγια παραγόντων του ΝΑΤΟ ότι η κρίση με την Τουρκία στο τέλος θα επιλυθεί, η υπόθεση είναι περίπλοκη. Η Άγκυρα χτυπάει ιδιαίτερα τη Σουηδία που έχει μπλοκάρει τις πωλήσεις στην Τουρκία τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου απαραίτητης για τη λειτουργία των μη επανδρωμένων τουρκικών «Μπαϊρακτάρ», που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πλήξει τους Ρώσους σε έναν πόλεμο όπου πρωτοστατούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Από την άλλη, το θέμα που καίει την Άγκυρα είναι η εξαίρεση των κυρώσεων για τους Κούρδους της Συρίας που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς στη Βόρεια Συρία. Για την Άγκυρα είναι παρακλάδι του ΡΚΚ, όχι όμως για τη Δύση. Το θέμα μπορεί να χρονίσει μέχρι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός.

Ήπιους τόνους κρατά η Ρωσία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη πιθανότατα «δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πηγή: madata.gr