Ακάρ: Οι παράνομες και άδικες ενέργειες της Ελλάδας παίρνουν απάντηση

0
62

Προκαλεί ξανά η Τουρκία, μέσω του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος  μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής για τον προϋπολογισμό του 2022 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και στο θέμα των S-400 και F-16.

Είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε επίμονοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, απευθύνοντας πρόσκληση προς τους Έλληνες στρατιωτικούς να έρθουν στην Άγκυρα για τον 4ο γύρο των ΜΟΕ.

 Θέλουμε ειλικρινά τα προβλήματα μεταξύ μας και της Ελλάδας να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τον 4ο γύρο συνομιλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε.

Τι είπε ο Ακάρ για τα εξοπλιστικά

 Για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι:  «Οι S-400 είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα. Όπως τα S-300 χρησιμοποιούνται εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, το σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο από εμάς». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν εννοεί αποθήκευση του συστήματος ή πραγματική ενεργοποίηση.

Μιλώντας για την προμήθεια των μαχητικών F-16, ο Ακάρ είπε: «Σε περίπτωση που η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει άλλες εναλλακτικές, φυσικά, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται».

«Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Αντιθέτως, είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τους φίλους και τους εταίρους του. Η πιο ειλικρινής μας ευχή είναι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός να καταφέρουν να ζήσουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, μοιράζοντας ακριβοδίκαια τον πλούτο της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», σημείωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Εμπρηστικός για άλλη μια φορά, υποστήριξε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις και είπε: «Παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας παίρνουν την απάντησή τους σε διπλωματικό επίπεδο και στο πεδίο της μάχης, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

 Πηγή: sigmalive.com

Πηγή: madata.gr