Ακίνητα: Ποιες εκπτώσεις φόρου θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια

0
93

Διπλή έκπτωση φόρου θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξεσπούσε η πανδημία και παράλληλα πληρώνουν στην ώρα τους τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα ”Δημοκρατία”, το 30% των χαμένων ενοικίων θα αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ ενώ όσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα φόρους (π.χ φόρος κληρονομιάς) και δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών θα πάρουν έξτρα έκπτωση ίση με το 25% των ποσών που θα έχουν πληρώσει για τους μήνες Μάρτιο έως τον Ιούνιο η οποία θα φανεί στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet τον Ιούλιο.Η έκπτωση 25% ισχύει μόνο για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει έως την Τετάρτη 1η Ιουλίου να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη “Δήλωση Covid” στην οποία θα δηλώσουν τα μειωμένα ενοίκια κατά 40% ενοίκια που έχουν λάβει. Επιπλέον επισημαίνεται πως το φορολογικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες που εξυπηρετούν κάποια ρύθμιση στην εφορία. Αν δεν έχουν κάποια ρύθμιση ή έχουν επιλέξει να αναστείλουν την πληρωμή των οφειλών τους ως τον Οκτώβριο, τότε το όφελος περιορίζεται στο 30% του ενοικίου που δεν εισπράχθηκε.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα σε πάγια ρύθμιση 12 δόσεων και παράλληλα ενοικιάζει διαμέρισμα το οποίο του αποφέρει 400 ευρώ τον μήνα. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο , Μάιο λόγω κορονοϊού εισέπραξε μειωμένο ενοίκιο κατά 40% .’Ετσι έχασε συνολικά 480 ευρώ ή 160 ευρώ τον μήνα. Με τη δήλωση των χαμένων ενοικίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξασφαλίζει:

-Έκπτωση φόρου 144 ευρώ , η οποία θα συμψηφιστεί είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 30% του ενοικίου που έχασε (480 Χ30% =144).

-Έκπτωση φόρου 225 ευρώ. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας δόσης που πλήρωνε στην ώρα του ο ιδιοκτήτης για την πάγια ρύθμιση ( 300Χ3Χ25%) . Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει συνολική έκπτωση φόρου 369 ευρώ για τα ενοίκια ύψους 480 ευρώ που έχασε.

Η προθεσμία για την υποβολή της “Δήλωσης Covid” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λήγει την 1η Ιουλίου του 2020. Οι μισθωτές των ακινήτων θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δήλωση που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες έως τις 6 Ιουλίου του 2020. Η “Δήλωση Covid” υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία , όταν ο υπόχρεος για την υποβολή της είναι κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς διορισμένος από το δικαστήριο , εκτελεστής διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης κλπ. Η χειρόγραφη “Δήλωση Covid” υπογράφεται και από τον μισθωτή του ακινήτου και φέρει βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του.

Πηγή: madata.gr