Αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 ΥΠΕΞ σύμφωνα με τον πρέσβη της Ιταλίας

0
58

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του ΣΕΥ, που διεξήχθη την Παρασκευή με αντικείμενο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Λευκορωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρέσβη και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι, “όσον αφορά τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράσθηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρος σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία. “Ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή”, αναφέρει.

Επιπλέον οι 27 εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη με το λαό της Λευκορωσίας, την καταδίκη εκλογικών παρατυπιών, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. “Το Μινσκ πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να λάβει μέτρα για την εξάλειψη των εντάσεων”, αναφέρει και δηλώνει ότι “στοχοθετημένες κυρώσεις είναι υπό εξέταση”.

Σε σχέση με το Λίβανο, αναφέρει ότι  “οι πολιτικοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να ξεκινήσουν διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει την οικονομική και χρηματοοικονομική ανάκαμψη της χώρας”, σημειώνει.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, σημειώνει ότι “υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εφαρμογή ελάχιστων προτύπων για τη διεξαγωγή αξιόπιστων κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί τον επόμενο Δεκέμβριο. Η Διεθνής Ομάδα Επαφών πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου”.

Σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή, νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφόρια για το χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία. Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Μπορρέλ της 13ης Ιουλίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή.

Πηγή: madata.gr