Αναδρομικά συντάξεων: Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα από Μητσοτάκη

0
97

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνεται για την λεγόμενη “ψηφιακή σύνταξη”. Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα, καθώς είναι πολύ πιθανό ότι θα “αποκαλύψει” την λύση που θα προωθήσει για τα αναδρομικά 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα “πακέτο” που θα περιλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων δηλαδή όχι μόνο αυτών που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ενώ εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα συμπεριλάβει και τους συνταξιούχους του δημοσίου προκειμένου το θέμα να κλείσει οριστικά “εδώ και τώρα”.

Το δημοσιονομικό κόστος θα “φορτωθεί” στο ούτως ή άλλως ελλειμματικό (λόγω κορoνοϊού) 2020 και θα επιχειρηθεί να “συγκρατηθεί” λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, καθώς από τα ποσά που θα διανεμηθούν στους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί και ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά υπέρ υγείας.

Τις τελευταίες ημέρες, ακούστηκε και το εξής σενάριο: να προταθεί στους συνταξιούχους είτε να πάρουν όλα τα χρήματα “μπροστά” (δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες) αλλά με ένα “κούρεμα” στο πλαίσιο των αντοχών των ταμείων του δημοσίου, ή να λάβουν ολόκληρο το ποσό σε δόσεις σε βάθος 4ετίας ή 5ετίας. Ως προς το περιεχόμενο της τελικής ρύθμισης που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό οι αρμόδιοι υπουργοί στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τηρούν σιγή ιχθύος καθώς το θέμα θεωρείται πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας.

Η κυβέρνηση, μετά την έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε έχει ήδη αποφασίσει να “φορτώσει” στον φετινό προϋπολογισμό όλο το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει στην περιοχή του 1-1,2% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα 2 δις. ευρώ.

Ναι μεν οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα χρήματα που διεκδικούν οι συνταξιούχοι μπορεί να φτάνουν στα 3,5-3,9 δις. ευρώ αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι το “μεικτό” ποσό των διεκδικήσεων. Αν αφαιρεθεί ο φόρος, οι εισφορές υπέρ υγείας και η εισφορά αλληλεγγύης που αναλογεί, το καταβλητέο ποσό περιορίζεται κατά τουλάχιστον 1,3 έως 1,5 δις. ευρώ δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα χρήματα πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1300 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές της τάξεως του 29-36% βάσει της κλίμακας που ίσχυε το 2015 (δηλαδή στην χρονιά στην οποία αφορούσαν τα αναδρομικά).

Ο δεύτερος τρόπος περιορισμού του τελικού κόστους (και δημοσιονομικά και ταμειακά) είναι ακριβώς αυτό το σενάριο: τα χρήματα “εδώ και τώρα” αλλά με κούρεμα και παραίτηση δικαιώματος περαιτέρω διεκδικήσεων μέσω της δικαστικής οδού. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος που θα προκύψει θα “περάσει” στον φετινό προϋπολογισμό αλλά ταμειακά, θα επιβαρύνει και τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών δεδομένου ότι πολλοί συνταξιούχοι μπορεί να μην επιλέξουν τη λύση “όλα τα λεφτά μπροστά”.

Το δεδομένο είναι ότι ο “συμβιβασμός” που θα προτείνει η κυβέρνηση, θα αφορά σε όλους τους συνταξιούχους ακόμη και σε αυτούς που δεν καλύπτονται από την απόφαση του Σ.τ.Ε ή τους συνταξιούχους του δημοσίου που πρέπει να εξασφαλίσουν αντίστοιχη απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι σε μια ούτως ή άλλως ταραχώδη χρονιά και από οικονομικής άποψης, να κλείσει οριστικά και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

thetoc

Πηγή: madata.gr