Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων και ποια τα ποσά

0
81

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων που θα δοθούν από την κυβέρνηση και θα καταβληθούν εντός του 2020 εφάπαξ, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κυμαίνονται από 500 έως και 3.500 ευρώ. Μάλιστα, ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος, δήλωσε ότι ουσιαστικά οι συνταξιούχοι θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων, ανά ταμείο. Ο κ. Ρίζος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι υπολογίζονται σε 800.000 με 900.000 οι δικαιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι εκτός αναδρομικών έμειναν τα κομμένα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι, λοιπόν, εκτός των αναδρομικών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω των 1.000 ευρώ. 

Οι κατηγορίες των δικαιούχων

1η κατηγορία: Ανήκουν εκείνοι που και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ ή άθροισμα κύριας σύνταξης και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά που θα δώσει η κυβέρνηση και εάν κριθεί δικαστικά ότι δικαιούνται επιπλέον ποσά, θα τους καταβληθούν.

2η κατηγορία: Περιλαμβάνει όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Με την καταβολή ποσού από την κυβέρνηση θα αποσβεστεί οποιαδήποτε άλλη απαίτησή τους. Έχουν μία περίοδο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο να σκεφθούν εάν επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγωγή. Εάν λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο ποσό της κύριας σύνταξης, αποσβένονται όλες οι απαιτήσεις είτε προέρχονται από την κύρια, την επικουρική, τα δώρα κ.ά., ακόμα και αυτές που δεν έχουν κριθεί βάσει της σχετικής τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση.

3η κατηγορία: Ανήκουν όλοι οι συνταξιούχοι που δεν έχουν λάβει αναδρομικά και με βάση την 5ετή παραγραφή ή αν την έχουν διακόψει, κάνοντας αίτηση, μπορούν και το επόμενο διάστημα να κάνουν προσφυγή.

Ethnos

Πηγή: madata.gr