Ανακάλυψη: Ενδείξεις ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη

0
42

Δείγματα ζωής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν από αστρονόμους, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί από τις επιπρόσθετες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις και τις αποστολές, θα μπορούσε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από τον Αρη στην Αφροδίτη.

Η θερμοκρασία στην Αφροδίτη φτάνει στους εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου και η ατμόσφαιρά της καλύπτεται από σύννεφα τα οποία εμπεριέχουν σταγονίδια θειικού οξέος. Πολύ μικρή μερίδα ερευνητών έψαχνε στην Αφροδίτη για δείγματα ζωής μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες δεν έχουν συλλέξει δείγματα από τα μικρόβια στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ούτε τα έχουν ακόμα φωτογραφίσει. Με τα ισχυρά τηλεσκόπια τους έχουν ανιχνεύσει μία χημική ουσία – την φωσφίνη – στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Μετά από μεγάλη ανάλυση, πιστεύουν ότι η μόνη εξήγηση για την ύπαρξη της ουσίας είναι ότι υπάρχει κάποια μορφή ζωής στην Αφροδίτη.

Μεγάλη μερίδα αναλυτών, ωστόσο, αμφισβητούν την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα αέρια μπορεί να προέρχονται από μία ανεξήγητη ατμοσφαιρική ή γεωλογική διαδικασία του μυστήριου πλανήτη. Ωστόσο, τα ευρήματα ενθαρρύνουν τις έρευνες σε έναν πλανήτη που η επιστημονική κοινότητα έχει παραβλέψει όσον αφορά την αναζήτηση για δείγματα ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Για τους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, τα ζώα, φαίνεται ότι η φετινή χρονία ήταν μία ακόμη γεμάτη με στιγμές «γέλιου», χαράς και ξεγνοιασιάς.

«Πρόκειται για μία εκπληκτική και αναπάντεχη ανακάλυψη», λέει η Σάρα Σίγκερ, επιστήμονας στο MIT και μία από τις συντάκτριες των ερευνών που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Nature Astronomy και Astrobiology. «Θα πυροδοτήσει έρευνες για την πιθανότητα ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης».

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία εκπληκτική ανακάλυψη», αναφέρει η επίσης εκ των συντακτών της έρευνας Κλάρα Σούσα-Σίλβα, αστροφυσικός στο Harvard, η οποία εξειδικεύεται στη φωσφίνη. «Δεν θα ξέρουμε πόσο σημαντική είναι αν δεν πάμε στην Αφροδίτη».

travelestate, με πληροφορίες από New York Times

Πηγή: madata.gr