Αναστέλλονται και επισήμως οι σχολικές εκδρομές

0
65

Στην αναστολή των σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας προχώρησε η κυβέρνηση, όπως προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα με τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορoνοϊού.

Η απόφαση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί το ζήτημα της λήψης επιπρόσθετων μέτρων και στα σχολεία. Με φόντο την ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον, οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν αλλαγές που θα αφορούν πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους (αυξημένο testing), ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία αναφορικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να καταγραφούν για να κλείσει ένα τμήμα. 

Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).

 Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, το άνοιγμα τους όμως θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής και από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο θέμα των σχολείων αναφέρθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το να μην ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο οι ειδικοί θα συζητήσουν την άλλη εβδομάδα προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα, με αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα της διασποράς της μετάλλαξης και εμείς και οι ειδικοί επιστήμονες. Θα αξιοποιήσουμε ότι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας, πολύ αυστηρά τεστ για να είμαστε σίγουροι κατά την επιστροφή στα σχολεία» είπε.

«Τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν και καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα. Κανείς δεν το περίμενε αυτό στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Έκλεισαν μόνο 200 τμήματα από 80.000 τμήματα σε όλη την χώρα. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα. Όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: madata.gr