Αναζητούμε την ισορροπία: Στο κόκκινο τα νοσοκομεία. Αγωνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

0
79

Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού

Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν βλέπουμε τι γίνεται σε κλειστούς χώρους, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια κλπ.. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσουμε άνοιγμα σε ανοιχτούς χώρους και με μέτρα που αποτρέπουν τη διάδοση. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα από ό,τι δύο μήνες πριν, λόγω κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους

Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μία κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση μιας ισορροπίας. Αυτή είναι το ζητούμενο. Για το σύστημα ακορντεόν εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους σοφούς. Πρέπει να κρίνουμε τα μέτρα με βάση τα δεδομένα όταν ελήφθησαν, όχι εκ των υστέρων

Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία πχ, είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μια ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, το πώς θα γίνει το άνοιγμα της κοινωνίας, τις δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και τις «παγίδες» που κρύβουν τα self-tests τα οποία θα μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

Με το βλέμμα στραμμένο στα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα και στα νοσοκομεία που περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστρώσει έναν ασφαλή βηματισμό για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας. Η νούμερο ένα προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο.

 
Η ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία αλλά η κραυγή αγωνίας του κόσμου της αγοράς, είναι δύο παράγοντες που απασχολούν έντονα το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, και οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Ενώ η κυρίαρχη άποψη είναι πως τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν να ανεβάσουν ρολά πριν από τις 5 Απριλίου, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «εφόσον υπάρξει μια ακτίνα φωτός» στο επιδημιολογικό τοπίο ως το τέλος της εβδομάδας, τότε την Παρασκευή θα τεθεί για εξέταση στη σύσκεψη των Επιστημόνων η πρόταση για άνοιγμα στις 29 Μαρτίου.

Χτες, τα πρώτα δείγματα γραφής από το πρώτο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ήταν ενθαρρυντικά. Τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών δούλεψαν με κανόνες, χωρίς να εντοπιστεί συνωστισμός ή καταστρατήγηση των μέτρων, ενώ και τα ανοιχτά πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι πρόσφεραν χαμόγελα στα μικρά παιδιά και μια μικρή αίσθηση ελευθερίας στους μεγαλύτερους.

Ένα μικρό καταρχήν άνοιγμα του λιανεμπορίου, μόνο με τη μέθοδο του click away, δεν θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη…

Τον τελευταίο λόγο τον έχει βέβαια η πανδημία. Ωστόσο, καθώς ο στόχος είναι ως το Πάσχα (2 Μαΐου) να έχουν ανοίξει τα πάντα (σχολεία, εστίαση κ.ο.κ.) εκτιμάται ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να καθυστερήσει όσο λιγότερο γίνεται.

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση των επιστημόνων, θα επανεξεταστεί και το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων με το αυτοκίνητο (κωδικός 6 στα SMS).

Τα “όπλα” στη μάχη κατά της πανδημίας

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη 206 γιατρών, σε συνδυασμό με τα self test, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, είναι δύο από τα “όπλα” που έχουν πέσει στη μάχη για την αναχαίτιση της έξαρσης της πανδημίας και τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση του τεστ και του αποτελέσματος σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματικός εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών, για να ακολουθήσει ιχνηλάτηση και κατόπιν τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό κ.τ.λ..

Επιπλέον η κυβέρνηση “επενδύει” στη μεγάλη διάθεση εμβολίων, τα οποία αναμένονται μέσα στον Απρίλιο. Η χώρα αναμένεται να λάβει 1.971.000 δόσεις, ενισχύοντας σημαντικά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι το βασικό «κλειδί» για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 30/04 όλοι οι Έλληνες άνω των 60 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα. Πρόκειται για τις ομάδες του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν το 75% των κλινών Μ.Ε.Θ..

Πηγή: madata.gr