Ανησυχία των ΗΠΑ για τις προκλήσεις της Τουρκίας

0
82

«Ανησυχούμε για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, σε ερώτηση που του απηύθυνε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο κ. Ρίκερ κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα για το τι είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και στο πως βλέπουν οι ΗΠΑ την κατάσταση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Όπως επεσήμανε «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας, για έρευνα, για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη πόρων στην περιοχή είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει την συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ενέργεια, ασφάλεια, οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ο χώρος, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος και θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν μαζί αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας».

«Θα επαναλάβω απλώς το μήνυμα που δώσαμε προηγουμένως στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα στην Τουρκία» κατέληξε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον έχει σημασία ότι ο κ. Ρίκερ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη. «Κατά την άποψή μου οι δηλώσεις του ήταν πολύ προχωρημένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Πηγή: madata.gr