Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας

0
68

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση επιδόματος στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα.

Πρόκειται για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση, η οποία περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Εύβοια στις αρχές του μήνα.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση μπορούν να υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου www.gov.gr ή μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών. Επισημαίνεται επίσης ότι αν κάποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία, πέρα από όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις από το νόμο, θα πρέπει να επιστρέψει και το τετραπλάσιο ποσό. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα στην Εύβοια συνεχίζονται και οι έλεγχοι των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε και για την πορεία των ελέγχων που έχουν διανεργηθεί από κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος του υπουργείου έως και την Τετάρτη σε 2.475 κτίρια στις πληγείσες περιοχές των δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων.

Εξ αυτών, τα 2.044 έχουν υποστεί ζημιές χωρίς δομικές βλάβες, τα 43 έχουν υποστεί ζημιές με σοβαρές δομικές βλάβες, τα 371 δεν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 17 ήταν κλειστά.

Από τα 2.044 κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές χωρίς δομικές βλάβες, τα 1.348 είναι κατοικίες, τα 139 επαγγελματικοί χώροι, τα 142 δημόσια κτίρια και ιεροί ναοί και τα 415 άλλα κτίρια (αποθήκες κ.λπ).

Από τα 43 κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και δομικές βλάβες, 22 είναι κατοικίες, 3 είναι επαγγελματικοί χώροι και 18 είναι άλλα κτίρια (αποθήκες κ.λπ.)

Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή, την επομένη της θεομηνίας, είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα βοηθήσει την περιοχή σε τρία επίπεδα, τη γρήγορη παροχή της οικονομικής ενίσχυσης, τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στα κτίρια και την ταχύτατη αποκατάσταση των υποδομών της περιοχής.

«Όπως βλέπετε, αυτό γίνεται ήδη πράξη. Κινηθήκαμε γρήγορα, με τη βοήθεια και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να υλοποιήσουμε άμεσα τη δέσμευσή μας. Από σήμερα, λοιπόν, με μια απλή αίτηση, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται:  5000 τα φυσικά πρόσωπα και 8000 οι επιχειρήσεις» επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

Επεσήμανε ότι μέσα σε 17 μέρες έχουν γίνει 2.475 έλεγχοι κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 240 εκ. €, «το οποίο βγάζει την περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Εξυπακούεται ότι όπως με τις δύο πρώτες δεσμεύσεις μας, έτσι και με αυτήν, προχωράμε με απόλυτη συνέπεια και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις» κατεληξε.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Καραμανλής, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, τους Αντιπεριφερειάρχες  Ευβοίας Γιώργο Κελαϊδίτη, Ηλία  Μπουρμά, Κωνσταντίνο  Γαλάνη, τη δήμαρχος Χαλκίδας, Έλενα Βάκα, τον δήμαρχος Διρφύων και Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, τους βουλευτές Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμο Κεδίκογλου, Θανάση Ζεμπίλη και Σπυρίδωνα Πνευματικό, καθώς και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας,. Γιάννης Γεροντίτης και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Εύβοιας, Κώστα Λάππα.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

ethnos

Πηγή: madata.gr