Ανοίγει το λιανεμπόριο – Όχι των λοιμωξιολόγων στις κόκκινες περιοχές

0
48

Έτοιμη είναι η κυβέρνηση να ανοίξει τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ωστόσο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ως προς τον χρόνο που θα γίνει τελικά, μετά την σημερινή εισήγηση που έλαβε από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. 

Όπως αποκάλυψε το iEidiseis, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί άμεσα ότι ανοίγουν τα καταστήματα «μικρής κλίμακας» με πολύ αυστηρούς όρους, την ώρα που από την πλευρά της η Επιτροπή των Ειδικών λέει «ναι» σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία και ζητά τεράστια προσοχή στις αποφάσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που είναι στις «κόκκινες» περιοχές. 

Ειδικότερα, τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου καλά για την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. 

Μια… πρόγευση των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους και παρέδωσαν σήμερα στην κυβέρνηση (αποτυπώνεται άλλωστε και στον ημερήσιο επιδημιολογικό χάρτη) μας έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας λέγοντας ότι Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Σέρρες και Δυτική Αττική είναι κυριολεκτικά στο όριο και η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μάλιστα για την Θεσσαλονίκη ο υπουργός τόνισε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι σήμερα στο  91% και δεν σηκώνει την παραμικρή επιβάρυνση. 

Η πρόταση της Επιτροπής των Ειδικών 

Που κατέληξαν όμως οι Ειδικοί που συνεδρίαζαν σήμερα για αρκετές ώρες;

Το iEidiseis γνωρίζει ότι κοινός παρονομαστής όλων των λοιμωξιολόγων και των καθηγητών της Επιτροπής είναι να μην διαταραχθεί και να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καθώς δεν μπορεί να δεχτεί άλλη πίεση. 

«Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και μοναδικός μας γνώμονας είναι η προστασία της με κάθε τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή της Επιτροπής στο iEidiseis και με αυτό το αξίωμα έδωσαν σήμερα στην κυβέρνηση όλα τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται αναλυτική λίστα με τις «κόκκινες περιοχές», συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιφέρεια/περιοχή, ενώ η τελική τους εισήγησή είναι ότι οι πολίτες αυτών των περιοχών πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθούν. 

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι δεν είναι θετικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ των οποίων δεν είναι μόνο η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, ενώ είναι λιγότερο επιφυλακτικοι στο άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων. 

Σημειώνεται πάντως ότι ήδη η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των καταστημάτων με πολύ αυστηρούς όρους, με ραντεβού και συγκεκριμένα SMS, αλλά ακόμη και να χωριστεί η χώρα σε ζώνες. Κάποια, δηλαδή, καταστήματα να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και σε άλλες να παραμείνουν κλειστά.   

Όλα αυτά πάντως θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες και αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την Βόρεια Ελλάδα και τις υπόλοιπες περιοχές που… βράζουν. 

.

eidiseis

Πηγή: madata.gr