Άνοιγμα σχολείων: Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Φόβοι για τις κόκκινες περιοχές

0
59

Νέα έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιείται αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα συζητήσουν κατά πόσο θα πρέπει να ανοίξουν τα νήπια και τα δημοτικά σχολεία σε περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες. 

Στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης, το θέμα των ελέγχων που θα γίνονται στους ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Mπορεί να έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ότι νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/1, ωστόσο μετά από ανησυχίες των ειδικών, ειδικά για τις επιβαρυμένες περιοχές λόγω κορωνοϊού εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ακόμα σε αυτές. 

Στις «κόκκινες» περιοχές βρίσκονται σήμερα η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Φλώρινα, το Κιλκίς, η Ροδόπη, ο Έβρος, ενώ ήδη ο δήμος Σητείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής.  Πάντως, περίπου 15 είναι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Πολιτική Προστασία.

Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οσον αφορά επανεκκίνηση της αγοράς πάντα με click away, αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στην σύσκεψη των ειδικών που θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις.

Έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού για ακόμη μία φορά

Πάντως για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται το έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών καθώς λίγη ώρα πριν η  η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (11/1), ούτε το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της», είπε χαρακτηριστικά η Α. Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Άνοιγμα σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα.

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία-νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

«Αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» εξήγησε ο Β. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: madata.gr