Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα; Τι θα γίνει με τη Γ Λυκείου;

0
38

Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στα κυβερνητικά σχέδια για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά την πολυήμερη καραντίνα, ειδικά στην Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη σε μικρότερο βαθμό.

Οι ειδικοί που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό θα επανεξετάσουν από σήμερα την κατάσταση με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κονωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ο προβληματισμός έγκειται αυστηρά και μόνο στην αυξημένη κινητικότητα που θα προκαλέσει το άνοιγμα με τους γονείς – συνοδούς να συνωστίζονται στις εισόδους των σχολείων και όχι στην πιθανότητα αύξησης διασποράς του ιού στα σχολικά συγκροτήματα. Σε μία τέτοια περίπτωση, προφανώς και αυτό θα συμπαρασύρει το επικείμενο άνοιγμα του click away, τη στιγμή που οι έμποροι προετοιμάζονται για αυτό.

Την ίδια ώρα, φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης εισηγούνται σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και προτείνουν ένα μοντέλο που δεν θα αφήνει κανένα κενό για καταστρατήγηση των μέτρων, συνυπολογίζοντας ότι η αναπόφευκτη κόπωση των πολιτών απαιτεί αντίβαρα, τα οποία δεν εξαντλούνται μόνο στην επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr αυτή τη στιγμή κεντρικά από το Μαξίμου δεν υπάρχει εντολή για αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τον προγραμματισμό για τα σχολεία, ωστόσο εάν οι λοιμωξιολόγοι αποφανθούν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση να προχωρήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών.

Συνεπώς, ο πρωθυπουργός μένει να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς έχει η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή και μέσω μαθηματικών μοντέλων να γίνει προβολή στο άμεσο μέλλον και μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των ειδικών για εκτόξευση των κρουσμάτων αλλά και άφιξη τρίτου κύματος της πανδημίας που θα δημιουργήσει νέα πίεση στα νοσοκομεία, η οποία θα προστεθεί σε μία ήδη βεβαρημένη κατάσταση με τους υγειονομικούς να βρίσκονται εκτός ορίων αντοχής τους, βάζουν σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα που θέτει υπό αίρεση ακόμη και το άνοιγμα των δημοτικών – νηπιαγωγείων την προσεχή Δευτέρα.

Σειρά έχει η Γ’ Λυκείου

Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ’ Λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά. Ένα σενάριο που παίρνει προβάδισμα είναι να μην ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις λυκείου και εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, που αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο.
Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν, διαφορετικά διαλείμματα εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων των δημοτικών σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, έχει ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά covid τεστ σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά όμως και στους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Πηγή: madata.gr