Ανοίγουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια. Κλειστό λιανεμπόριο, μόνο click away. Αυστηρά μέτρα

0
41

Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away)

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που θα θέλαμε, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας Χριστούγεννα με κλειστό λιανεμπόριο.

Κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται αγορά με τη μέθοδο click away, ενώ από Δευτέρα ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Η «χρυσή τομή» που βρέθηκε τελικά για τις εκκλησίες είναι να ανοίξουν μόνο Χριστούγεννα και Φώτα και με περιορισμό των ατόμων που θα βρίσκονται μέσα.

Advertisement

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Διατήρηση αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Κατ’ εξαίρεση από την Κυριακή έως 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται αγορά με click away
  • Ανοίγουν τη Δευτέρα τα κομμωτήρια σε όλη τη χώρα με διευρυμένο ωράριο και αποκλειστικά με ραντεβού
  • Ανοίγουν τη Δευτέρα τα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα με περιορισμούς στον αριθμό πελατών και διευρυμένο ωράριο
  • Εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων με μόνο 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Αγιασμός υδάτων δεν θα γίνει σε ανοιχτό χώρο.
  • Απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, παραμένει σε ισχύ και η αποστολή Sms. Για μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν χρειάζεται η αποστολή του κωδικού «2».

 Για αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της κοινής ενημέρωσης, την Παρασκευή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν στη διάρκεια των εορτών και υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία της προαγοράς και της παραλαβής από το κατάστημα», εξήγησε, εξηγώντας πως θα επιτραπεί η λειτουργία μόνο των αμοιγώς βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων των κουρείων και οι υπηρεσίες ΚΤΕ.

«Οι επιχειρήσεις νοούνται ως κλειστές και θα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα», ανέφερε.

Όπως είπε, οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή των τήρηση των κανόνων.

Η διαδικασία: Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία ή μέσα από το eshop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνει μέσω τους συστήματος POS έξω από το κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει αν έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή sms από την επιχείρηση.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία.

Ουρές έως 9 άτομα έξω από τα καταστήματα.

Επιχείρηση που έχει βάλει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες.

Πηγή: madata.gr