Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων – “Μπλόκο” και μέσα στην Αττική

0
110

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση διπλασιασμού των προστίμων από 150 σε 300 ευρώ και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας, όπως έχει διατυπωθεί, φαίνεται να περιλαμβάνει, ίδια πρόστιμα, για την άσκοπη μετακίνηση ακόμη και μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής!

Δηλαδή, όποιοι πολίτες κινηθούν παράνομα, αναιτιολόγητα, εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας τους, θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπογράφηκε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Ως γνωστόν όμως η Αττική, χωρίζεται σε 8 περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα η Νομαρχία Αθηνών χωρίζεται σε Κεντρικό, Βόρειο, Δυτικό, Νότιο Τομέα, η Νομαρχία Πειραιώς σε αυτές Πειραιώς, Νήσων, όπως επίσης οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Στελέχη της Αστυνομίας θα ζητούσαν διευκρινήσεις σχετικά με την νέα ΚΥΑ, καθώς όπως έχει γραφεί -αν δεν έχει γίνει λάθος- ερμηνεύεται ως εξής: Οι αιτιολογίες μετακίνησης ισχύουν, ωστόσο όποιος πολίτης, πεζός ή οδηγός, κινηθεί παράνομα και άσκοπα εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας του, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ και ανάλογα αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας, και 150 ευρώ αν κινηθεί το ίδιο παράνομα εντός περιφερειακής ενότητας.

Η ΚΥΑ των… 300

Στο άρθρο 2 της συγκεκριμένης ΚΥΑ, και στην παράγραφο 7, αναγράφεται χαρακτηριστικά: “Αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 ν. 4622/2019 (Α΄ 133). Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. Ειδικώς στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω μετακίνηση επιχειρείται με όχημα, επιβάλλεται επίσης το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για 60 ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του ΚΟΚ, όπως ισχύει”.

188 παραβάσεις υπεραστικής μετακίνησης

Σε ποσοστό 3,2% ανήλθαν οι παραβάτες του “σφραγίσματος” της Αττικής. Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως και το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν την δημοσίευση του ΦΕΚ διπλασιασμού του προστίμου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στους σταθμούς διοδίων Αφιδνών και Ελευσίνας αλλά και στις παλιές εθνικές οδούς, είχαν προβεί σε 5.900 ελέγχους οδηγών και βεβαίωσαν 188 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα των 150 ευρώ. Αργότερα το μεσημέρι, άρχισαν και οι πρώτες αφαιρέσεις πινακίδων και τα πρώτα 300άρια!

Στο μεταξύ, οι έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις συνεχίζονται και την Πέμπτη βεβαιώθηκαν 2.286 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 796 στην Αττική, 281 στη Θεσσαλονίκη και 207 στη Δυτική Ελλάδα, όπου κατέλαβαν τις τρεις “πρώτες θέσεις”. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 4 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 4 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 394 παραβάσεις και 378 συλλήψεις.

Από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 725 παραβάσεις. Από τις 23 Μαρτίου 2020, έως και χθες είχαν βεβαιωθεί συνολικά 29.866 παραβάσεις.

thetoc

Πηγή: madata.gr