Απαντά με νέες γεωτρήσεις ο Ερντογάν – Εκνευρισμός μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

0
79

Έντονο εκνευρισμό επέφερε στην Άγκυρα η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ. Η προχθεσινή αιφνιδιαστική εξέλιξη στο Κάιρο, η οποία είχε και τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, αδειάζει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δημιουργώντας νέα δεδομένα και ισορροπίες και θέτοντας την Αθήνα σε θέση ισχύος έναντι των τουρκικών αξιώσεων. Το γεγονός φαίνεται από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρόεδρο να μοιράζει απειλές για επάνοδο των τουρκικών γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση αναστολής των γεωτρήσεων.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτό έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη όπου πήγε χθες για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της». 

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Δήλωσε ακόμα πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που συνήψε με τη Λιβύη.

Πριν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μετά τη συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ΕΕ δεν υιοθετεί τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση. Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ. 

«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι, άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών». Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι’ αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι άκουσαν για τη συμφωνία εκεί, πρώτα προέβη σε δήλωση ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και στη συνέχεια κοίταξαν τις συντεταγμένες που δόθηκαν, ωστόσο ακόμη δεν είδαν το κείμενο της συμφωνίας, ούτε και τον χάρτη.

Η απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ήρθε από την ίδια την ΕΕ με επίσημη διάψευση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο, ο οποίος ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός κράτους-μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε, «δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».

Σημείωσε ακόμα ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, «αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ -σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας.

Στη γραμμή της Άγκυρας κινήθηκε και η αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Διά μέσου του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Mohamed Elgeblawi, η Λιβύη αναφέρει πως «δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις των θαλάσσιων δικαιωμάτων της». Ο Mohamed Elgeblawi στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε πως «κανείς δεν πρέπει να παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματά μας και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Τουρκία». Υποστήριξε ακόμη πως «η Λιβύη προτρέπει τα κράτη που συνορεύουν με τη Μεσόγειο να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: Philenews

Πηγή: madata.gr