Από πού προέρχονται τα ορφανά κρούσματα; Τα δημόσια πρόσωπα να φορούν μάσκα

0
88

Mετά την απαγόρευση των πανηγυριών στο στόχαστρο της Επιτροπής των Ειδικών και των Λοιμωξιολόγων εισέρχονται οι… γάμοι. Προτείνουν τον περιορισμό των προσκεκλημένων, αφού γνωμάτευσαν ότι στα γαμήλια γλέντια μπορεί, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, να υπάρξει διασπορά του ιού. Την απόφαση θα τη λάβει λίαν συντόμως η κυβέρνηση.

Ανησυχητική έρευνα: Τα αντισώματα του κορονoϊού φθίνουν γρηγορότερα απ’όσο νομίζαμε

Η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων θέτει όριο 50 καλεσμένων σε γάμο, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Μαζί με τους γάμους (και τα βαφτίσια), για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοιού, θα ελέγχονται και οι συγκεντρώσεις. Κάθε είδους συγκεντρώσεις οι οποίες εφ΄εξής δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 άτομα (και με αποστάσεις προστασίας). Εκείνο που ζήτησαν οι Λοιμωξιολόγοι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να αναχαιτιστεί (πιθανό) δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας είναι αυστηρότερους ελέγχους από την πλευρά της Αστυνομίας. Ελέγχους σε παραλίες, σε μπαράκια, σε μπιτσόμπαρα, σε εστιατόρια, σε καφετέριες, σε πλατείες κτλ. Την ίδια ώρα που αποφασίζονταν αυτά ο Πρωθυπουργός συγκαλούσε για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου…

Ο προβληματισμός του Μητσοτάκη για τα τεστ

Ηταν η δεύτερη σύσκεψη των Ειδικών Επιστημόνων υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε ημέρων στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό πράγμα που αποδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος. Οντως το θέμα είναι σοβαρό διότι τελευταίως αυξήθηκαν τα κρούσματα στη χώρα μας, διότι η διασπορά του ιού είναι εμφανής και το σημαντικότερο επειδή εντοπίζονται καθημερινώς στην περιφερειακή ενότητα Αττικής «ορφανά» κρούσματα. Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αυτή τη φορά και προβληματισμένος και εκνευρισμένος;

Πρώτα απ΄όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, όπως με πληροφορούν, να μάθει πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ. Θέμα το οποίο ετέθη και στην προηγούμενη σύσκεψη, με την υπόσχεση των ειδικών της επιτροπής ότι το ζήτημα θα βελτιωθεί. Γιατί, θα πρέπει να ξέρετε, ότι οι καθυστερήσεις αυτές μπορούν να φθάσουν ακόμα και τις πέντε ημέρες, πράγμα που δικαίως προκαλεί εκνευρισμό στον Πρωθυπουργό, αφού δεν έχει καθαρή εικόνα προκειμένου να λάβει και τις κατάλληλες αποφάσεις. Και μη νομίζετε ότι οι καθυστερήσεις των τεστ ήταν σε μερικές δεκάδες ή έστω εκατοντάδες περιπτώσεις, αλλά μιλάμε, ότι υπήρξαν περιπτώσεις για 5.000 έως 6.000 που είχαν καθυστερήσει.

Είχε μπλοκάρει το σύστημα

Υπήρξαν ορισμένες εξηγήσεις του τύπου ότι δεν είχαν καταχωρηθεί όλες οι περιπτώσεις στο σύστημα, ότι τα εργαστήρια δεν προλαβαίνουν να κάνουν όλους τους ελέγχους (έως τώρα, ειπώθηκε, έχουν γίνει πάνω από 70.000) πλην όμως ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των ελέγχων, προκειμένου να έχει μια καθαρή εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει με τη διασπορά του ιού. Μου λένε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους ειδικούς ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και ότι από εδώ και πέρα οι έλεγχοι των τεστ θα ολοκληρώνονται σε λογικό χρονικό διάστημα. Ιδωμεν….

Μόσιαλος: Τα δημόσια πρόσωπα να φορούν μάσκα

Θα πρέπει να ξέρετε ότι παρέμβαση στον περιορισμό της διασποράς του ιού έκανε και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Κάνει πρώτα απ΄όλα έκκληση στους πάντες και κυρίως στα δημόσια πρόσωπα να δώσουν το καλό παράδειγμα φορώντας μάσκες: «Εδώ φόρεσε μάσκα ο Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον που διαφήμιζαν ότι δεν θα φορέσουν ποτέ», είπε, για να προσθέσει με έμφαση: «Μπορούμε να αναχαιτίσουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, μπορούμε να το κάνουμε, έχουμε περιθώρια να το πράξουμε, φτάνει να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, ξέρουμε τι θα κάνουμε, είναι η μόνη λύση έως ότου βρεθεί το εμβόλιο».

Από πού προέρχονται τα ορφανά κρούσματα

Ρώτησα τον κ. Μόσιαλο γιατί εμφανίζονται τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα στην Αττική ή ακόμα για να απαντήσει ότι «δεν είχαμε εξαλείψει εντελώς τον ιό όταν χαλαρώσαμε τα μέτρα, δεν είχαμε μηδενίσει τη διασπορά, τη μειώσαμε, την φέραμε σε χαμηλά επίπεδα, αλλά δεν την εξαφανίσαμε τελείως, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν ορφανά κρούσματα από συμπτωματικούς τη στιγμή που ο ιός είναι ακόμα εδώ».

Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές (από ειδικούς πάλι) που εξηγούν πού οφείλονται τα ορφανά κρούσματα. Αυτό που ειπώθηκε στη σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων είναι ότι τα ορφανά κρούσματα στην Αττική είναι πολύ πιθανόν να προήλθαν από Βορειοηπειρώτες που ταξίδευσαν στην Αλβανία, ή άλλους ντόπιους που ταξίδευσαν στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία και έφεραν τον ιό στην Αττική. Ειπώθηκε όμως και μια άλλη εκδοχή. Οτι ορισμένοι που έχουν μολυνθεί δεν λένε (για διάφορους λόγους) την αλήθεια από πού κόλλησαν τον ιό. Ετσι καθυστερεί η ιχνηλάτησή του. Εδώ όμως παρεμβαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος και ζητεί να διωχθούν ποινικά όσοι αποκρύβουν στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πηγή: madata.gr