Aπόφαση για την αγορά μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. 9 ερωτήσεις και απαντήσεις

0
65

Υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, η απόφαση για την πρώτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την αγορά μασκών και την προμήθειά τους στα δημόσια σχολεία της χώρας, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η επιχορήγηση αφορά την προμήθεια υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 16:00, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα ανακοινώσει τόσο την ακριβή ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, με επικρατέστερη εκείνη της 7ης Σεπτεμβρίου, όσο και τα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με ασφάλεια, εν μέσω κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς και αποτελεί από τα βασικά θέματα συζήτησης των ημερών είναι η χρήση της μάσκας από τους μαθητές και, μάλιστα, από το νηπιαγωγείο. 

Οι λοιμωξιολόγοι, στην πλειοψηφία τους, σημειώνουν πως η χρήση μάσκας και από τα παιδιά θα είναι επωφελής για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ τονίζουν πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και τα παιδιά να επιστρέψουν σε μια «κανονικότητα», παρά τα σταθερά αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. 

Όπως έχει ήδη διευκρινίσει η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο OPEN, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στα διαλείμματα, παρά μόνο εντός των κλειστών χώρων του σχολείου, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επιβεβαίωσε με μετέπειτα δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, οι μάσκες θα διανέμονται δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

9 ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά

Αντιλαμβανόμενη τις ανησυχίες των γονέων, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία απαντά σε εννέα ερωτήσεις που προκύπτουν τακτικά τις τελευταίες ημέρες, διευκρινίζοντας πως η χρήση μάσκας και από τα μικρά παιδιά είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο σε αυτό το στάδιο για την προστασία των μαθητών. Ακολουθούν, λοιπόν, οι 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα, από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

-Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

-Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

ΟΧΙ. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

-Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

ΟΧΙ. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, που η μάσκα προστατεύει.

-Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

OXI. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

-Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1.5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

-Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής!!. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

-Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε.

Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

-Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.

-Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;

  1. Προστατεύει από τη μετάδοση του κορονοϊού
  2. Προστατεύει από τη γρίπη
  3. Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων
  4. Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)
  5. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο

Πηγή: madata.gr