Απογραφή 2021: Δείτε βήμα βήμα πώς θα απογραφείτε με ηλεκτρονικό τρόπο

0
83

Και με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν να απογραφούν οι πολίτες καθώς ξεκίνησε ήδη η διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού που διενεργείται κάθε δέκα χρόνια.

Το 2011 η απογραφή είχε γίνει με την διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων αλλά φέτος, λόγω και της διείσδυσης της τεχνολογίας στην ζωή μας αλλά και λόγω κορωνοϊού είναι εφικτή η ηλεκτρονική απογραφή. Για να απογραφούμε μέσω internet απαραίτητος είναι ένας κωδικός που παραλαμβάνουμε κατ΄οίκον.

Συγκεκριμένα, στην Αττική αλλά και στην επαρχία έχει ξεκινήσει η διανομή φακέλων στους οποίους περιέχεται ο κωδικός απογραφής, με τον οποίο σε συνδυασμό με τους κωδικούς του taxis για διασταύρωση στοιχείων, μπαίνουμε στην ψηφιακή πύλη του gov.gr και προχωρούμε στην απογραφή.

Πώς γίνεται η απογραφή βήμα βήμα 

Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ο φάκελος είναι ουσιαστικά μια διπλωμένη κόλλα, με αποστολέα την ΕΛΣΤΑΤ και παραλήπτη τον ένοικο κάθε σπιτιού. Στο πίσω μέρος του φακέλου αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες για την Απογραφή 2021.
Στο εσωτερικό του φακέλου αναγράφεται ο κωδικός Απογραφής 2021 και χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία απογραφής.

Στη συνέχεια, έας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 26 Νοεμβρίου και αν δεν γίνει ηλεκτρονικά μετά θα έρθει απογραφέας για να γίνει με προσωπική συνέντευξη, μιας και η συμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Επίσης, δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λ.π απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.
Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α’ 17).
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected]

Πηγή: madata.gr