Απόλυτη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν. Σταματούν οι προκλήσεις από την Τουρκία αλλιώς κυρώσεις

0
58

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο στην Κορσική λίγο πριν αρχίσει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών για την προοπτική της στρατηγικής τους σχέσης και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. «Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στη ΔΕΘ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες. Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν. Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες πριν το ραντεβού δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο Γάλλος πρόεδρος, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη, Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών Τουρκίας – Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκες οι πιθανότητες έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης στην ανατ. Μεσόγειο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «στη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Τουρκίας-Ελλάδας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν ‘μέθοδοι αποκλιμάκωσης’. Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή σύγκρουση». Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ καταλήγει ότι «σχεδιάζεται τις ερχόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση».

Πηγή: madata.gr