Απόθεμα ασφαλείας 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2020

0
56

Το Δημόσιο αντλώντας από τις αγορές άλλα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, θα κλείσει τη χρονιά με διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Διατηρεί έτσι επαρκείς πόρους προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία.

Την αποκάλυψη για την προσφυγή στις αγορές προκειμένου το Δημόσιο να δανειστεί άλλα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς έκανε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να αναπροσαρμόζει τη δανειακή του στρατηγική για φέτος, αυξάνοντας αφενός τις εκδόσεις των Εντόκων Γραμματίων, εγκαταλείποντας αφετέρου την ιδέα μίας ακόμη πρόωρης εξόφλησης μέρους του χρέους της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις αγορές ομόλογων προχωρώντας σε δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη εντός του 2020 το Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 4,5 δισ. ευρώ. Εκδίδοντας το Φεβρουάριο 15ετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ συγκέντρωσε τον Απρίλιο με την έκδοση των 7ετών ομολόγων με επιτόκιο 2,0%.

Επιπλέον, υπό το φως των αυξημένων δανειακών αναγκών τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φέρεται ότι α) θα εγκαταλείψει έναν προηγούμενο στόχο μείωσης του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων κατά 5 δισ. ευρώ.

Έτσι το συνολικό ύψος των Εντόκων Γραμματίων θα ξαναφθάσει τα 12,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, όσο ήταν δηλαδή και την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα επανεξετάζονται τα αρχικά σχέδια του Προϋπολογισμού τα οποία προέβλεπαν μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κατά 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς το Δημόσιο είχε αποπληρώσει πρόωρα άλλα 2,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς τα δάνεια αυτά συνεχίζουν να εκτοκίζονται με υψηλότερο επιτόκιο.

Με τις παραπάνω κινήσεις και μετά τα στοιχεία που είχε δώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προκύπτει ότι στο τέλος του έτους τα αποθεματικά του Δημοσίου θα κυμαίνονται στα 30 δισ. ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν ληφθεί και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Πιο αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει ότι το αποθεματικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέρχονταν σε 36,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, συγκεκριμένα:

– 10,2 δισ. ευρώ ταμειακά υπόλοιπα κεντρικής κυβέρνησης,

– 10,7 δισ. ευρώ αποθεματικά φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και

– 15,7 δισ. ευρώ κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για το λεγόμενο μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο έχει σχηματιστεί από την τελευταία δόση του ESM, και τα υπερπλεονάσματα των προηγούμενων ετών. Η εκταμίευση τους όμως απαιτεί την έγκριση των επίσημων δανειστών της χώρας.

Αν λοιπόν λάβουμε υπόψιν από την μία πλευρά ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και μισθωτών ανέρχεται σε 12,5 δισ. ευρώ – και από την άλλη – ότι το Δημόσιο θα δανειστεί από τις αγορές άλλα 4 δισ. ευρώ, προχωρώντας παράλληλα στην αύξηση των Εντόκων Γραμματίων στα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 10,5 δισ. ευρώ που είχαν μειωθεί το Μάρτιο), προκύπτει τότε ότι τα κρατικά ταμεία θα έχουν ένα απόθεμα ασφαλείας 30 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr