Αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια: Δυνατότητα για νέες δηλώσεις COVID

0
86

Νέα δήλωση COVID θα μπορούν να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή

Αυτό προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει αποζημίωση και μήνυμα από την εφορία που να τους εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κόπηκαν, θα μπορέσουν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση. Σημειώνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατάφεραν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση καθώς εκ των υστέρων τους ενημέρωσαν ότι τροποποίησαν τον ΚΑΔ (από δευτερεύοντα σε πρώτο) με αποτέλεσμα να τους κουρέψουν τα ενοίκια μεταγενέστερα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις. Ειδικότερα:

1.Για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων που:
 

-Οι ενοικιαστές τους (της κύριας και φοιτητικής κατοικίας) δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή και τους ενημέρωσαν με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει ή έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης ειδικά κατά τη πρώτη περίοδο μειώσεων.

2. Για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID που απορρίφθηκαν κυρίως διότι:

– Οι ενοικιαστές τους δεν τους είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει τη χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου τους σε τρίτους, συμβατικά ή και μη.

-Ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού (λόγω εν τω μεταξύ αναπροσαρμογής του) ή του μειωμένου ενοικίου ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο.

-Δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του ακινήτου τους.

-Δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφοριακών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

Πηγή: madata.gr