Άρειος Πάγος: Το φάντασμα των πλειστηριασμών πάνω από 700.000 ιδιοκτήτες

0
64

Οι εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (οι λεγόμενες «εισπρακτικές»), αποκτούν πλέον νομικό δικαίωμα έναντι των δανειοληπτών και μπορούν να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία αλλά και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι των funds.

Αυτή είναι η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, που με πρωτοφανή ταχύτητα και σκληρότητα έστρωσε το χαλί για χιλιάδες νέους πλειστηριασμούς -περίπου 10.000 δρομολογούνται μέχρι το καλοκαίρι- αλλά και βάζει θηλιά στον λαιμό 700.000 ευάλωτων δανειληπτών με ενυπόθηκα δάνεια στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών -κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα και άλλα.

Η απόφαση λήφθηκε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με συντριπτική πλειοψηφία 56 ψήφων έναντι 9 κατά, και ήταν σύμφωνη με την εισήγηση της αρεοπαγίτη Κανέλλας Τζαβέλλα. Μόλις πριν μερικές μέρες το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια, και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, να τάσσεται επίσης των funds. Τότε, συζητήθηκε η απόφαση 822/22, που εκδόθηκε από τμήμα του Άρειου Πάγου, η οποία επικύρωνε αποφάσεις εφετείων που έκριναν ότι οι servicers που διαχειρίζονται κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια τα οποία απέκτησαν ξένα funds με βάση τον νόμο του 2003, δεν έχουν το δικαίωμα βάσει του συγκεκριμένου νόμου να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών.

 
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλήθηκε να αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ δύο νόμων:

Του νόμου 3156/2003, που δεν έδινε τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.
Του νόμου 4354/2015, που προβλέπει ειδική νομιμοποίηση στους servicers, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης.
Τα funds έκαναν χρήση και των δύο νόμων, επιλεκτικά, αναλόγως με το τι τα εξυπηρετούσε.

Πότε θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί
Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμών που έχουν «παγώσει» έως σήμερα εν αναμονή της απόφασης.

Πηγή: madata.gr