Αρκούν 8 λεπτά για να διασπαρεί ο ιός σε 20 άτομα – 20% λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

0
49

Την απόλυτη προσοχή των πολιτών με φόντο τις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέστησε τη Δευτέρα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για την εξάπλωξση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται. Και πιο συγκεκριμένα η κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές».

Η ίδια ζήτησε αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τη χρήση μασκών στα τραπέζια, αλλά και τον καλό αερισμό των χώρων.

Επιπρόσθετα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά της, τόνισε πως «αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ. με 20 καλεσμένους».

Παπαευαγγέλου: Προτεραιότητα στα εμβόλια θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, τη Δευτέρα είχαμε 184 νέα κρούσματα στην Αττική και 163 στη Θεσσαλονίκη. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε ειδικά στον εμβολιασμό και τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά.

Όπως είπε, το εμβόλιο προστατεύει άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβήτη και υπέρταση.

«Πόνος στο σημείο όπου εμβολιάζεται ο εκάστοτε άνθρωπος, κόπωση, κεφαλαλγία και πυρετός, είναι οι κύριες παρενέργειες του εμβολίου έναντι του Covid 19», υπογράμμισε η ίδια.

Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε εγκύους και παιδιά

Όπως είπε εξάλλου η κυρία Παπαευαγγέλου, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι έγκυες και τα παιδιά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.

Ωστόσο έτυχε 12 έγκυες γυναίκες που δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν έναντι του κορωνοϊού να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην κύησή τους.

Αναφορικά, με τα παιδιά έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

«Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή, γιατί οι ισορροπίες στη χώρα μας είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικοί ως προς τη “φούσκα” μας, δηλαδή το στενό συνηθισμένο κύκλο των ατόμων με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή . Αρκούν μόλις οκτώ λεπτά σε χώρο επιφάνειας 150 τ.μ., 20 άτομα που δεν φορούν μάσκα να διασπείρουν τον κορωνοϊό», σημείωσε.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, για να μη φτάσουμε στο σημείο να υπονομεύσουμε τη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», υπογράμμισε εξάλλου η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Μειωμένα κατά 20% τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσέξουμε τις συναθροίσεις και συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά εν όψει εορτών, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Περιέγραψε μια σειρά από σημαντικές συμβουλές ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περιπτώσεις τέτοιων συναθροίσεων.

«Αν έχουμε συμπτώματα, να μην έρθουμε σε καμία επαφή. Να φοράμε πάντοτε μάσκα, ειδικά όταν έχουμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να έχουμε καλό εξαερισμό των χώρων και να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά. Πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Επανέλαβε, όπως νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, την ανάγκη να δημιουργήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», ήτοι να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΕΟΔΥ: Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνωμένοι

Μετά την κάθετη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον ΕΟΔΥ, και ενώ έχει ανοίξει η αγορά με τη μέθοδο του click away, συνεχίζεται στο ίδιο μήκος κύματος η εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.126 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.741 (28,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης της διασποράς

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

– 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 184  κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 3 κρούσματα στην Π. Ε.  Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 22 κρούσματα στην  Π.Ε. Ημαθίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πηγή: madata.gr