Ασφαλιστικά ταμεία: Νέα ρύθμιση οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις – Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

0
35

Νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ή σε 24 δόσεις η καταβολή τους.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, προανήγγειλε πως οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, θα καταβληθούν ενοποιημένες από την 1η Απριλίου μαζί με τις φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημία σε 12 ή 24 δόσεις.

Όπως είπε οι 12 δόσεις θα έχουν μηδενικό επιτόκιο, ενώ οι 24 δόσεις 2,5% επιτόκιο.

Η ρύθμιση θα αφορά και χρέη προς την εφορία και ενώ αν και αρχικά εξεταζόταν να αφορά μόνο όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό τώρα δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν υποστεί αναστολή των πληρωμών τους.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών τους από τον Απρίλιο του 2021.

Έτσι για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με αναστολή φόρων ύψους ύψους 3000 ευρώ. Αν επιλέξει τις 12 άτοκες δόσεις θα δίνει 250 ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν «παγώσει» υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ.

Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, μεταξύ των οποίων επιχείρησες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας για το θέμα των υπερωριών, ανέφερε ότι δε θίγεται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου της χώρας.

«Λόγω των εκτάκτων καταστάσεων, μόνο για τις εφτά ή 14 μέρες, ένα και εφόσον ένας εργαζόμενος μπει σε καραντίνα, θα πληρωθεί για όλες τις ημέρες, τις μισές δε θα τις δουλέψει τις άλλες μισές θα τις δουλέψει με μια ώρα παραπάνω που δε θα είναι ούτε υπερεργασία ούτε υπερωρία, για να συμψηφίσει τις μισές ώρες που θα βρίσκεται σπίτι του».

Πηγή: madata.gr