Ασφυξία στις ΜΕΘ και ρεκόρ νέων εισαγωγών – Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία

0
44

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και το σοκ των 357 ασθενών που είναι με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ανοίγει και πάλι την κουβέντα για την επόμενη ημέρα.

Χθες, έγιναν 299 νέες εισαγωγές, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από 1.300 στην Αττική.

Ρεκόρ σήμερα με 2.147 νέα κρούσματα, τα 1047 στην Αττική – 357 διασωληνωμένοι, 22 νεκροί

Κρίσιμη εβδομάδα – βαρόμετρο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αυτή η εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με το άνοιγμα καταστημάτων και πιθανώς και σχολείων. Προτεραιότητα έχει πάντως το λιανεμπόριο, με πιο πιθανό το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανονισμούς από τις 8 Μαρτίου.

Από την άλλη όμως αν πέσου ντα κρούσματα κάτω από 1.000, είναι ανοιχτό σενάριο το άνοιγμα και από τη Δευτέρα που έρχεται, με νέο τρίωρης διάρκειας SMS για ψώνια.

Για να μην ανοιγοκλείνει το ακορντεόν ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση θα κινηθεί πολύ προσεκτικά και θα πάει βήμα-βήμα την άρση των περιορισμών, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως σημαντικό ανάχωμα έναντι του κορωνοϊού. Ήδη, έχουν διενεργηθεί 730.410 εμβολιασμοί.

Ανησυχία για το σύνδρομο των παιδιών

Προβληματισμό δημιουργεί η έξαρση του κορωνοϊού στα παιδιά και ιδίως η πολυφλεγμονώδη αντίδραση το σύνδρομο MIS-C που εμφανίζεται με τελευταίο θύμα ένα παιδί 9 ετών διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Το σύνδρομο, που είναι μια υπεραντίδραση του οργανισμού στον κορωνοϊό, είναι πολύ επικίνδυνο αν και η συχνότητα του είναι μικρή.

Πίσω το άνοιγμα των σχολείων

Οι γιατροί επισημαίνουν πως αν μετά από κορωνοϊό το παιδί εμφανίσει συμπτώματα πρέπει άμεσα οι γονείς να το πάνε σε γιατρό, ενώ η έξαρση του κορωνοϊού ανεξάρτητα από το αν θα εμφανιστεί πολυοργανική ανεπάρκεια στα παιδιά προβληματίζει.

Με αυτά τα δεδομένα πάει πίσω και το άνοιγμα των σχολείων.

Ασφυξία στις ΜΕΘ και ρεκόρ νέων εισαγωγών 

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Η κυρία Παγώνη έκανε λόγο για δύσκολες ημέρες ιδιαιτέρως για το Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι μια από τις δυσκολότερες μέρες που έχουμε περάσει. Οι πληροφορίες που έχουμε από τα νοσοκομεία τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά, παρόλο που περιμένα μια σταθεροποίηση. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ΜΕΘ. Εκεί δεν περιμένουμε γρήγορη μείωση. Γιατί οια σθενείς εκεί παραμένουν 2-3 εβδομάδες.»

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμαι τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα», τόνισε ερωτηθείσα για μερική άρση του lockdown.

mega.com

Πηγή: madata.gr