Αττική: Συγκλονιστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα. Στάχτη, αποκαΐδια και φόβοι αναζωπύρωσης

0
88

Δραματικές ώρες με εξαιρετικά αβέβαιη εξέλιξη βιώνει ολόκληρη η χώρα, με τα μεγάλα πύρινα μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα για πέμπτη μέρα και τη φωτιά να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.
Στην Αττική, η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, με τη φωτιά να καίει σε κάποια μέτωπα ανεξέλεγκτη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές, καθώς κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ έχουν δυναμώσει οι άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που υπάρχουν στα πύρινα μέτωπα, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αφού πολλές φορές χωρίς ρεύμα δεν υπάρχει ούτε νερό.

Οι πυροσβεστικοί κρουνοί που υπάρχουν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με νερό χωρίς ρεύμα, ενώ και οι γεωτρήσεις που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία, λειτουργούν με ρεύμα, οπότε μοιραία δεν μπορούν να δώσουν νερό.

Σπίτια & αυτοκίνητα… κάρβουνο
Δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς σε Κρυονέρι, Πευκόφυτο, Βαρυμπόμπη και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ οι φλόγες σιγοκαίουν ακόμα σε πολλά και διάσπαρτα σημεία.

Καμένοι τοίχοι και αντικείμενα, όλα, σχηματίζουν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι, αφού εκτός από τον πύρινο όλεθρο, έχουν να αντιμετωπίσουν και θρασύτατους κλέφτες οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την δραματική κατάσταση, ρημάζουν ό,τι έχει μείνει από τα σπίτια.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον 43χρονο για τη φωτιά στο Κρυονέρι
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, ασκήθηκε στον 43χρονο ο οποίος συνελήφθη χθες για εμπρησμό στο Κρυονέρι.

Στον 43χρονο, ο οποίος ήδη παραπέμφθηκε σε ανακριτή, ασκήθηκε δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών

Όπως έγινε γνωστό, ο 43χρονος, εντοπίστηκε από εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου, στη θέση Μαντρί Κρυονερίου να κινείται σε αδιάβατη για τους πολίτες περιοχή, με ένα δίκυκλο, το οποίο δεν έφερε πινακίδα κυκλοφορίας.

Οι εθελοντές τον θεώρησαν ύποπτο γιατί κατά την παραμονή του στο σημείο, εκδηλώθηκε νέα εστία πυρκαγιάς, περίπου 50 μέτρα από το σημείο που τον σταμάτησαν, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επικρατούσες συνθήκες και συγκεκριμένα εκδηλώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσε να πεταχτεί κάποια καύτρα, γιατί φυσούσε αντίθετα.

Οι εθελοντές τον υπέδειξαν σε αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Κρατική Ασφάλεια.

Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβεί στο σημείο για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε έρευνα όμως που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σπίρτα, αναπτήρες, προσανάμματα, κροτίδες, ένα «φιδάκι» για τα κουνούπια και τσόφλια από καρύδια, που σύμφωνα με την αστυνομία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσανάμματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από την Κρατική Ασφάλεια, προέκυψε ότι ο 43χρονος εμπλέκεται σε δύο ακόμα αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Κρυονερίου. Η πρώτη περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στις 4-8-20121 στο νεκροταφείο Κρυονερίου και μία χθες στις 00.15 στο ρέμα στην περιοχή Μαντρί.

Πηγή: madata.gr