Μπάκιγχαμ: Έγγραφα αποκαλύπτουν ρατσιστικές πρακτικές

0
106

Βόμβα μεγατόνων ρίχνει στο θεσμό της μοναρχίας ο Guardian, αποκαλύπτοντας εκτεταμένες ρατσιστικές συμπεριφορές στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. 
Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα, κορυφαία στελέχη του παλατιού και συνεργάτες της βασίλισσας Ελισάβετ απέκλειαν έγχρωμους μετανάστες ή ξένους από το να υπηρετούν εντός των ανακτόρων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το 1960.

Τα έγγραφα, ακόμη, ρίχνουν περισσότερο φως για το πώς το Μπάκιγχαμ διαπραγματεύτηκε αμφιλεγόμενους κανόνες (που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα) που απαλλάσσουν τη βασίλισσα και τον οίκο της από νόμους που απαγορεύουν τις ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις.

Υπόγειες πρακτικές
Αυτά τα ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν στα Εθνικά Αρχεία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας του Guardian για τις υπόγειες και άγνωστες πρακτικές που ακολουθεί η βασιλική οικογένεια ώστε να επηρεάσει υπογείως τη βρετανική νομοθεσία.

 
 Αποκαλύπτουν πώς το 1968 ο επικεφαλής επί των οικονομικών της Βασίλισσας ενημέρωσε δημόσιους υπαλλήλους ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον διορισμό έγχρωμων μεταναστών σε ρόλους κληρικών στο ανάκτορο, παρότι τους επιτρέπεται να εργάζονται ως οικιακοί υπηρέτες».

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε σταμάτησε αυτή η πρακτική, ενώ από τα ανάκτορα αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ζήτημα, ωστόσο, φέρονται να υπάρχουν στοιχεία που καταγράφουν ανθρώπους από μειονότητες να εργάζονται στο Μπάκιγχαμ τη δεκαετία του 1990. Πριν από εκείνη την δεκαετία εικάζεται ότι δεν τηρούνταν αρχεία για το προφίλ της καταγωγής των εργαζομένων

Αντιρατσισμός, αλλά για τους… άλλους
Τη δεκαετία του 1960 υπουργοί επιχείρησαν να περάσουν νόμους που θα καθιστούσαν παράνομη την άρνηση εργασίας με πρόσχημα το χρώμα του δέρματος ή την εθνικότητα.

 
Η Βασίλισσα, ωστόσο, συνεχίζει να εξαιρείται από τους συγκεκριμένους νόμους περί ισότητας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Η εξαίρεση αυτή, επίσης, δεν δίνει το δικαίωμα σε εργαζόμενους που προέρχονται από μειονότητες να υποβάλουν διαμαρτυρία στα δικαστήρια εάν αισθάνονται ότι έχουν υποστεί διακρίσεις από το Μπάκιγχαμ.

 Τα ανάκτορα, σε ανακοίνωσή τους, δεν αρνούνται ότι η βασίλισσα εξαιρείται από τους νόμους, ενώ προσθέτουν πως υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία για την κατάθεση παραπόνων που σχετίζονται με διακρίσεις. Το παλάτι, πάντως, δεν απάντησε σε ερώτηση για το ποια είναι η διαδικασία αυτή.

Η εξαίρεση από τη νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του 1970, όταν οι πολιτικοί πέρασαν μια σειρά από νόμους κατά των ρατσιστικών και σεξιστικών διακρίσεων. Τα επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με τους συμβούλους της Ελισάβετ στην κατάρτιση των κειμένων, ώστε να εξαιρεθεί η βασίλισσα.

 
Στο προσκήνιο οι καταγγελίες Μαρκλ
Δεν αποκλείεται, πάντως, οι αποκαλύψεις αυτές να επαναφέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης τη σχέση της βασιλικής οικογένειας με θέματα φυλής και εθνότητας. Άλλωστε η πορεία της οικογένειας είναι συνυφασμένη με την αυτοκρατορική ιστορία της Βρετανίας, ενώ ορισμένα μέλη της έχουν επικριθεί για ρατσιστικά σχόλια.

Το Μάρτιο, η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, το πρώτο μη λευκό μέλος της οικογένειας, δήλωσε ότι είχε αυτοκτονικές σκέψεις όταν είχε επαφές με την βασιλική οικογένεια, ενώ ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος είχε εκφράσει ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του παιδιού της. Στην Μέγκαν απάντησε τότε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δηλώνοντας ότι η βασιλική οικογένεια δεν είναι καθόλου ρατσιστική.

Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με την χρήση της «συγκατάθεσης της βασίλισσας», έναν κρύφιο κοινοβουλευτικό μηχανισμό, μέσω του οποίου η μοναρχία δίνει την άδεια για να συζητηθούν νόμοι που επηρεάζουν την ίδια και τα συμφέροντά της.

Το Μπάκιγχαμ υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι τυπική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η βασίλισσα έχει αρκετές φορές χρησιμοποιήσει την εξουσία της ώστε να αναγκάσει υπουργούς να αλλάξουν νόμους που δεν την ικανοποιούν. Στα ντοκουμέντα, ακόμη, αποκαλύπτεται πως η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε μυστικά ώστε να επηρεαστεί η κατάρτιση των νόμων περί ισότητας κατά τη δεκαετία του 1960.

topontiki

Πηγή: madata.gr