Μπέρμποκ: Η ειρήνη και η ελευθερία στην Ευρώπη δεν έχουν τιμή

0
128

Η ειρήνη και η ελευθερία στην Ευρώπη δεν έχουν τιμή», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο ομόλογό της Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν την αποφασιστικότητα των χωρών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν, εάν χρειαστεί, περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ επέκριναν για μία ακόμη φορά τη στάση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Πούτιν δείχνει ,απόλυτη περιφρόνηση στις συνθήκες ειρήνης της Ευρώπης, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι κάποιος που άλλα λέει και άλλα κάνει, «στα γερμανικά λέμε ότι ψεύδεται. Ο κόσμος είναι διαφορετικός τώρα που ο Πούτιν ,έσπασε την Συμφωνία του Μινσκ. Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, πρόσθεσε η υπουργός και τόνισε ότι οι εταίροι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Αναλαμβάνουμε τις οικονομικές συνέπειες, για μια δημοκρατική, κυρίαρχη και ελεύθερη Ουκρανία και έτσι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία ,αποφάσισαν ένα στοχευμένο και σκληρό πακέτο κυρώσεων, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει αυστηρότερο», προειδοποίησε η Αναλένα Μπέρμποκ και κατηγόρησε τον ρώσο Πρόεδρο για αδιαφορία σχετικά τις συνέπειες μιας πιθανής σύγκρουσης για τους αμάχους.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στη δραματική κατάσταση», αντέτεινε και υπογράμμισε ότι «είναι τώρα στο χέρι της άλλης πλευράς, να έρθει στο τραπέζι».

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε από την πλευρά του ότι «όλα είναι πιθανά, ακόμη και το χειρότερο είναι πιθανό, όταν έχεις κινητοποιήσει 140.000 στρατιώτες» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ρώσος Πρόεδρος έχει ως στόχο να καταλάβει όλη την Ουκρανία, δήλωσε ότι «δεν είναι στο μυαλό του», αλλά το σκηνικό απειλής είναι υπαρκτό. Ο κ. Λεντριάν απέφυγε να απαντήσει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει αξιόπιστος συνομιλητής. «Γενικά δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει», σημείωσε και του απέδωσε διάθεση αναθεωρητισμού, την οποία, όπως είπε, ακολουθεί μέσα από ένταση, σύγχυση, χειραγώγηση και ασάφεια. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν, έκανε λόγο για «ταχύτητα, ενότητα και διάθεση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι έχουν ως στόχο να πλήξουν ειδικά «τη Ρωσία του Πούτιν», συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της Δούμας που υποστηρίζουν τις πολιτικές του. «Σιγά σιγά γίνεται για αυτούς άβολη η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λε Ντριάν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το χέρι της διπλωματίας παραμένει απλωμένο, «αλλά θα πρέπει ο Πούτιν να το πιάσει».

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr