Μπογδάνος: Ερώτηση για το ζήτημα της μπούργκας στην Ελλάδα

0
59

Ερώτηση για την ανάγκη ή μη νομοθέτησης του ελληνικού κράτους σχετικά με το ζήτημα της μπούργκας και της νικάμπ υπέβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Το ζήτημα των ισλαμικών πέπλων που καλύπτουν πλήρως ή μερικώς το πρόσωπο μουσουλμάνων γυναικών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο, καθώς αγγίζει θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ατομικών ελευθεριών. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ είχε αποφανθεί ότι η απαγόρευση του νικάμπ που επέβαλε η Γαλλία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, με την Γαλλία να είναι η πρώτη που το 2011 απαγόρευσε χιτζάμπ, νικάμπ και μπούργκα, ενώ την ακολούθησαν με διαφοροποιήσεις στις απαγορεύσεις το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και κάποιες πόλεις της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν «οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν; Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

Ολόκληρη η ερώτηση

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Προβληματισμό γεννά η όλο και συνηθέστερη στην Ελλάδα -και ειδικά στο κέντρο της Αθήνα- εικόνα γυναικών που φέρουν μουσουλμανικές ενδυμασίες, μπούρκα και νικάμπ, οι οποίες σκεπάζουν το σύνολο του ανθρώπινου σώματος, της κεφαλής και του προσώπου, αφήνοντας κατά περίπτωση ελεύθερα τα μάτια.

Παρόλο που η μπούρκα και η νικάμπ φέρονται κατά ισλαμική επιταγή, το ζήτημα δεν αφορά την πολιτεία από θρησκευτικής άποψης. Εντούτοις, η μπούρκα και η νικάμπ συνιστούν ταυτόχρονα πρόβλημα ασφαλείας, καθώς μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές, όσο και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν αυτές τις φορούν καταναγκαστικά, δεχόμενες εκφοβισμό και καταπίεση -κάτι απαράδεκτο για την κυρίαρχη κουλτούρα της χώρας μας, όσο και για τον νομικό της πολιτισμό.

Σημειώνεται, ότι αρκετές φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες έχουν κατά την τελευταία δεκαετία προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις προς έλεγχο του φαινομένου.

Καθώς η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν;

Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

Πηγή: madata.gr