Μπορέλ: Απαράδεκτες οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0
91

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να “αντιστρέψει την απόφασή της”.

“Οι κυρώσεις εναντίον του προσωπικού του ΔΠΔ και των οικογενειών τους είναι απαράδεκτες και πρωτόγνωρες ως προς τη διάσταση και το περιεχόμενο τους (…) Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη θέση τους”, ανέφερε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε ανακοίνωσή του.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το Δικαστήριο ενάντια σε κάθε εξωτερική παρεμβολή που αποσκοπεί στην παρακώλυση της πορείας της δικαιοσύνης και στην υπονόμευση του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης”, τόνισε.

“Το ΔΠΔ πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί με απόλυτη ανεξαρτησία και αμεροληψία ενάντια στην ατιμωρησία”, επέμεινε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα στις 11 Ιουνίου που επιτρέπει επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων εναντίον μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Το μέτρο αφορά “εκπροσώπους των κρατών που συνεργάζονται με το Δικαστήριο”, δήλωσε ο Μπορέλ.

Με αυτή του την κίνηση ο Τραμπ επιδιώκει να αποτρέψει στελέχη του ΔΠΔ να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Πηγή: madata.gr