Μπόρις Τζόνσον: Δεν έχει χρειαστεί αναπνευστήρα, αλλά μπήκε στην Εντατική

0
94

Μέσα σε δυο ώρες, από τις 17:00 έως τις 19:00, η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον επιδεινώθηκε τόσο πολύ που χρειάστηκε να μπει στην Εντατική. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο καλά όσο ήθελε να υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ και ο ίδιος, για να μην φανεί αδύναμος στο πολιτικό κατεστημένο και να μιμηθεί τον Τσόρτσιλ;

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός ήταν τόσο καλά, που δούλευε από το κρεβάτι του νοσοκομείου, στις 19:00 δεν μπορούσε να πάρει ανάσα και τον έβαλαν στην Εντατική. Κάποιοι θεωρούν πως κανείς δεν ξέρει την πραγματική αλήθεια. Όταν αποφασίστηκε ο Τζόνσον να μπει στην Εντατική, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου σερ Μαρκ Σέντγουιλ, έκανε επείγουσα βιντεοκλήση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να τους ενημερώσει. Ένας από τους υπουργούς περιέγραψε τη στιγμή πως “απόλυτα σοκαριστική”.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον κορονοϊό στις 27 Μαρτίου. Έκτοτε, έμενε σε απομόνωση στο διαμέρισμά του στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η πρώτη φορά που τον είδε κάποιος δημόσια ήταν το βράδυ της 2ας Απριλίου όταν βγήκε κι εκείνος στην εξώπορτα για να χειροκροτήσει το προσωπικό του NHS. Η επόμενη φορά (και δεν ήταν καλή) ήταν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όταν ανέβασε video, την περασμένη Παρασκευή, για να πει ότι ο πυρετός δεν του πέφτει.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν πάλευε επί 10 μέρες με τον κορονοϊό χωρίς να μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Το γεγονός πως, σύμφωνα τουλάχιστον με τα βρετανικά ΜΜΕ, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μέσα σε δυο ώρες, τόσο ώστε να χρειαστεί να μπει στην Εντατική και να του χορηγηθούν τέσσερα λίτρα οξυγόνο, δείχνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν χειρότερα απ’ ό,τι ήθελε η Ντάουνινγκ Στριτ να λέει.

Ο Τζόνσον μπορεί να μην έχει υποκείμενο νόσημα, μπορεί να μην έχει αρρωστήσει σχεδόν ποτέ στη ζωή του, μπορεί παλιότερα να έκανε τζόκινγκ και ποδήλατο αλλά 10 εβδομάδες πριν από τα 56α γενέθλιά του, δεν είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Και είναι επίσης παχύσαρκος.

Η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, είναι σταθερή. Δεν έχει επιδεινωθεί αλλά δεν έχει και βελτιωθεί. Και αυτό είναι το θέμα, σχεδόν 12 ώρες αφού μπήκε στην Εντατική. Η δύσπνοια και ο πυρετός επιμένουν και παρόλο που δεν είναι στον αναπνευστήρα, έχει πάρει τέσσερα λίτρα οξυγόνο αν και όχι τα 15 που συνήθως χρειάζονται όσοι νοσηλεύονται στην Εντατική.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, παρά τις φωνές για διαφάνεια, εξακολουθεί να δίνει με το σταγονόμετρο τις πληροφορίες για την υγεία του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει χρειαστεί αναπνευστήρα, αλλά τον έβαλαν στην Εντατική για να είναι κοντά σε έναν, σε περίπτωση που χρειαζόταν. Ειδικοί εκτιμούν πως δεν είναι απίθανο να μπει ο Τζόνσον σε αναπνευστήρα.

Γιατρός που μίλησε στους Times είπε πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε καταστολή ούτε και διασωληνωμένος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τροπή των γεγονότων δείχνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι σοβαρά άρρωστος», ήταν η εκτίμηση του Derek Hill, καθηγητή Απεικονιστικής Ιατρικής στο University College του Λονδίνου στο Science Media Centre.

Ο δρ. Hill δήλωνε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δέχεται αναπνευστική βοήθεια με συσκευή σταθερής θετικής πίεσης (CPAP), που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Η εμπειρία στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με Covid-19, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Για την πορεία των πραγμάτων και την υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού ενημερώνεται, φυσικά, συνεχώς η Βασίλισσα Ελισάβετ.

«Είναι τρομακτικό να είναι ο Μπόρις Τζόνσον στην Εντατική»

Ακόμη πιο δραματικό τόνο ήρθε να δώσει ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ (σε αυτοαπομόνωση κι ο ίδιος λόγω ύποπτων συμπτωμάτων μελών της οικογένειάς του) που παραδέχτηκε ότι η μάχη που δίνει ο πρωθυπουργός στην Εντατική είναι «πραγματικά τρομακτική», σημειώνοντας πως οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης προσεύχονται να γίνει γρήγορα καλά.

Όπως τόνισε μιλώντας στο BBC Breakfast, ο Μάικλ Γκόουβ τόνισε πως Τζόνσον «λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και οι ελπίδες και οι προσευχές μας είναι με εκείνον και την οικογένειά του». Τόνισε πως ο ιός είναι τόσο κακόβουλος, που είναι τρομακτικό.

Ποιος κυβερνά τη Βρετανία;

Λίγο πριν μπει στην Εντατική, ο Μπόρις Τζόνσο επικοινώθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και πρώτο τη τάξει υπουργό, Ντόμινικ Ράαμπ και του ζήτησε να τον αντικαταστήσει. Έχει όμως ο Ράαμπ όλες τις εξουσίες, ως αναπληρωτής στα χέρια του; Ή με τον Μπόρις Τζόνσον στην Εντατική η Βρετανία είναι ακέφαλη και ακυβέρνητη ενώ μάχεται με τον κορονοϊό;

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την διακυβέρνηση της χώρας για όσο διάστημα ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική και οποιαδήποτε απόφαση για την άρση των μέτρων του lockdown δεν θα καθυστερήσει, διαβεβαίωσε ο Μάικλ Γκόουβ.

«Το πρόσωπο που κυβερνά την χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ στο ITV.

Σε ερώτηση σχετικά με την λήψη απόφασης για την τροποποίηση των κανόνων του lockdown, οι οποίοι επρόκειτο να εξετασθούν χθες, ο Γκόουβ απάντησε: «Όχι, δεν θα καθυστερήσει. Θα λάβουμε απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση… το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι… ο υπουργός Εξωτερικών».

Σε ερώτηση του BBC σχετικά με το αν ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει το έλεγχο των κωδίκων των πυρηνικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μάικλ Γκόουβ απάντησε: Για το θέμα «ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα. Απλώς, δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφαλείας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις επίσημες πυρηνικές δυνάμεις. Διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5 που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Διαθέτει επίσης περί τις 215 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 120 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες.

Μόνο ο βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει πυρηνικό πλήγμα. Μία τέτοια εντολή διαβιβάζεται σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια μέσω ειδικού συνδυασμού κωδίκων.

Και ο Τραμπ στέλνει… φάρμακο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ίσως από τους πρώτους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον. Ξημερώματα Δευτέρας (για την Ευρώπη) ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλεγε πως το αμερικανικό έθνος προσεύχεται για τον «φίλο» Βρετανό πρωθυπουργό.

Εκείνη την ώρα η βρετανική κυβέρνηση επέμενε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε μπει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και για να κάνει εξετάσεις.

Λίγες ώρες αφού μπήκε ο Τζόνσον στην Εντατική, ο Τραμπ μίλησε ξανά για τον φίλο του Μπόρις Τζόνσον. Και αυτή τη φορά υποσχέθηκε να του στείλει πειραματικό φάρμακο για να τον κάνει καλά!

«Ζήτησα από τις δυο επικεφαλής εταιρίες. Έχουν βρει κάποιες λύσεις και έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Τους ζήτησα να επικοινωνήσουν με το Λονδίνο αμέσως. Το γραφείο στο Λονδίνου έχουν ό,τι χρειάζεται. Θα δούμε αν μπορούν να βοηθήσουν. Επικοινωνήσαμε με όλους τους γιατρούς του Μπόρις και θα δούμε τι θα γίνει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες και από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr