Μπόρις Τζόνσον: Επιθυμούμε προσεκτική επιστροφή από το lockdown

0
34

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα σχεδιάσει μία προσεκτική αλλά χωρίς επιστροφή πορεία εξόδου από το lockdown λόγω της νόσου COVID-19 αυτήν την εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει τώρα την πρώτη δόση ενός εμβολίου, μέσα σε δύο μήνες και κάτι, ο Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση από ορισμένους βουλευτές και επιχειρήσεις να ξανανοίξει την οικονομία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια πρόοδο που θα είναι προσεκτική, αλλά μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

«Αν μπορούμε να το κάνουμε, θα ορίσουμε ημερομηνίες».

«Αν λόγω του ποσοστού μόλυνσης, πρέπει να διώξουμε κάτι λίγο προς τα δεξιά -να το καθυστερήσουμε για λίγο- δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Ο Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για την πορεία εξόδου από το lockdown στις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε πως τα ποσοστά μόλυνσης είναι ακόμη υψηλά και πως εξακολουθούν να πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 8 Μαρτίου, ο Τζόνσον είπε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να το εξασφαλίσει αυτό.

Αν πολλοί άνθρωποι μολυνθούν, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης νέων στελεχών του ιού και μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσής τους σε μεγαλύτερες ηλικιακά και πιο ευάλωτες ομάδες, είπε.

Η μεγαλύτερη και πιο γρήγορη στον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία θεωρείται πως είναι η καλύτερη πιθανότητα για μια έξοδο από την πανδημία της COVID-19 που σκότωσε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση σε περίοδο ειρήνης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης και ανέτρεψε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως -117.166- μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.

Πηγή: madata.gr