Μπρος πίσω με τα μέτρα για τις γιορτές, από το rapid πίσω στο self – Όλο το παρασκήνιο

0
13

Μπρος πίσω με τα μέτρα για τις γιορτές, από το rapid test πίσω στο self test!

Αιφνιδίασε η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι τελικά δεν θα χρειάζεται rapid test για την είσοδο των εμβολιασμέων κατά του κορονοϊού στα κέντρα διασκέδασης για το ρεβεγιόν, αλλά θα γίνεται με self test, τα οποία μάλιστα θα μοιραστούν δωρεάν από την κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ανατροπή δεδομένων και φυσικά υπάρχει παρασκήνιο πριν τις τελικές ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το παρασκήνιο της ανακοίνωσης στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για την προοπτική νέων περιοριστικών μέτρων από το 2022 υπήρξε ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως αναφέρθηκε στο κανάλι, στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής, αλλά και στις χθεσινές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, φαινόταν να «κλειδώνει» το σχέδιο για Πρωτοχρονιά με rapid test. Αυτό εισηγούνταν το Υπουργείο Υγείας, αλλά και κορυφαίοι πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Η προοπτική της απόφασης αυτής, όμως, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, κυρίως από εμβολιασμένους πολίτες (και με την τρίτη δόση) οι οποίοι θεώρησαν ότι παρότι πειθάρχησαν στη σύσταση της Πολιτείας για εμβολιασμό, εξομοιώνονται με τους ανεμβολίιαστους.

Αυτή η πίεση έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός στάθμισε τα δεδομένα και πήρε σήμερα την απόφαση που ξέρουμε, με γνώμονα δύο παράγοντες: να μην δημιουργηθεί η αίσθηση της αδικίας για τους εμβολιασμένους, αλλά και τις επιχειρησιακές δυσκολίες.

Όλα αυτά που συζητάμε, όμως, είναι για τις μέρες των γιορτών. Ο πρωθυπουργός σήμερα άνοιξε παράθυρο νέων μέτρων για το 2022, εφόσον απαιτηθεί, καθώς οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων είναι ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε σημαντική αύξηση της διασποράς της Όμικρον. Άρα, οι αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται στο πρώτο δεκαήμερο του 2022. Στο τραπέζι είναι η διεύρυνση της τηλεργασίας από το σημερινό 20%, αλλά και η επιβολή αυστηρότερου ωραρίου σε εστιατόρια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, ένα μέτρο που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ίσχυε μόνο σε «κόκκινες» περιοχές.

Οι σκέψεις για τα σχολεία

Τελευταία γραμμή άμυνας στην οποία μέχρι στιγμής επιμένει η κυβέρνηση είναι η κανονική λειτουργία των σχολείων, με φυσική παρουσία, από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Μέχρι τότε βέβαια απομένει αρκετός χρόνος θεωρητικά για να σταθμιστούν όλα τα ενδεχόμενα, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Γενικά όλα είναι ρευστά και οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Πηγή: madata.gr