Χάος στην Αλβανία για τη δολοφονία νεαρού από αστυνομικό: Σκληρές συγκρούσεις

0
59

 Οι δρόμοι των Τιράνων έγιναν κόλαση… Οι διαδηλωτές αψηφώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊο πλημμύρισαν τους δρόμους προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών ΚΑΙ του Δημαρχείου των Τιράνων.

Με τέτοια οργή και μανία που πυρπόλησαν ακόμα και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο..

Ξέσπασαν ακόμα και στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σέρνοντας τα ψεύτικα ελάφια…

Οι πιο θερμόαιμοι επιχειρούν να μπουν στο κτίριο με κλωτσιές..επιχειρώντας να σπάσουν τα τζάμια.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.Σε μία περίπτωση αστυνομικοί κουβαλούν στα χέρια έναν τραυματισμένο διαδηλωτή

Ο Klodian Rasha πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του..

Ο 25χρονος βγήκε βόλτα την ώρα της απαγόρευσης αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις εντολές των αστυνομικών να σταματήσει. Ο αστυνομικός δήλωσε ότι πίστεψε πως ο 25χρονος κρατά όπλο.

Η αδερφή του 25χρονου, Sibora, είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (Report TV), ότι ο αδελφός της βγήκε να αγοράσει τσιγάρα και ότι δεν είχε μαζί του όπλο και ότι τον πυροβόλησαν.

Ο δημοσιογράφος χωρίς να δείχνει τη φωτογραφία άφησε να εννοηθεί ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε από πίσω.

Ο αξιωματικός συνελήφθη μετά το θάνατο του Rasha και κατηγορείται για ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε πέρα από τα απαραίτητα όρια αυτοάμυνας.

Με τις διαδηλώσεις να επεκτείνονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προέβη σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις για την εκτέλεση από την αστυνομία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσια πριν δύο μέρες στα Τίρανα, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, αλλά είχε παραβιάσει το αστυνομικό ωράριο κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού.

Ο κ. Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου. Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους. Το λόγο, είπε ο Ράμα στη συνέχεια, έχει τώρα η δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σάντερ Λέσιαϊ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Ο κ. Ράμα ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού του, καθώς εκείνος, μετά τις δηλώσεις Ράμα, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της παραίτησής του.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός επωφελήθηκε της ευκαιρίας να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας και για να καταφερθεί κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον Ράμα, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του αδικοχαμένου νεαρού για πολιτικά τους οφέλη.

Όπως είναι γνωστό, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων.

Ωστόσο, στα Τίρανα συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή τη δολοφονία του 25χρονου. Το επίκεντρο των διαδηλώσεων έχει επικεντρωθεί έξω από το κτήριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει τεθεί επί ποδός, ενώ έβγαλε στους δρόμους της πρωτεύουσας και θωρακισμένα οχήματα. Η βασική της μέριμνα επικεντρώνεται στην προστασία του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Χθες στις βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα 8 αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημίες στο κτήριο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ταυτόχρονα, πυρπολήθηκαν και γκρεμίστηκαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και μέρος από τον υπόλοιπο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πρωτεύουσας.

Πηγή: madata.gr