Χαρδαλιάς: Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα – Διευκρινίσεις για Click away-Παραλαβές, κομμωτήρια

0
61

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό, αλλά και τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα θέλαμε, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε εκ νέου πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα, διαφορετικά. Προσέθεσε πως η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή και υπογράμμισε πως η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, είπε πως σκοπός ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής και τον δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Από την ιχνηλάτησή τους, προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές, τα οποία βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε πως οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

 Click away-Παραλαβές: Καμιά παραμονή πέραν δέκα λεπτών από το ορισμένο ραντεβού

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων αλλά και το click away στο λιανεμπόριο.

Για το click away επανέλαβε ότι μετά την προαγορά θα ορίζεται τηλεφωνικά ραντεβού για την παραλαβή από το κατάστημα από ένα και μόνο άτομο. Θα πρέπει να έχει μαζί του το αποδεικτικό της αγοράς στο οποίο θα φαίνεται η επωνυμία, η διεύθυνση αλλά και το ΑΦΜ της επιχείρησης και η ακριβής ώρα παραλαβής.

Διεμήνυσε ότι δεν θα δικαιολογηθεί οποιαδήποτε παραμονή έξω από το κατάστημα πέραν ενός δεκαλέπτου από το ορισμένο ραντεβού.

Κομμωτήρια: Θα κρατούν κατάλογο με τα ραντεβού

Για τα κομμωτήρια, πέραν των όσων ανακοινώθηκαν σήμερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού της ημέρας τα οποία και θα επιδεικνύονται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε έντονα βραχνιασμένος στην ενημέρωση, ενώ φάνηκε και ταλαιπωρημένος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου πήρε μέρος σε συκέψεις για την κακοκαιρία και τις συνέπειές της.

topontiki

Πηγή: madata.gr