Χαρδαλιάς: Περιοριστικά μέτρα μέχρι 4 Μαϊου. Τσιόδρας: Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε σταδιακά

0
109

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τη πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα του ιού με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 2.490. Στη συνέχεια ανακοίνωσε πέντε νέους θανάτους με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 130.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι σήμερα υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Αναφορικά με τη μονάδα Υγείας στο Περιστέρι όπου βρέθηκαν θετικά κρούσματα κορονοϊού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε: «Σχετικά με τη μονάδα υγείας στο Περιστέρι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους υπήρχαν αυστηρά μέτρα. Και οι 17 εργαζόμενοι, θετικοί στον ιό βρίσκονται σε καραντίνα και σε απομόνωση» και πρόσθεσε: «Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανα 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Ακόμη συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε:

«Η κοινή μας προσπάθεια συνεχίζεται. Τα μεχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι θετικά, γεγονός που μας κάνει να μιλάμε για την επόμενη μέρα, για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι και 4 Μάιου.

«Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση, βλέπεται πως σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκεί ο κίνδυνος» τόνισε.

Αναφορικά με τη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς ενημέρωσε πως παρατείνεται μέχρι την 10η Μαΐου.

Αναφορικά με τους μουσουλμάνους οι οποίοι από σήμερα γιορτάζουν το Ραμαζάνι, διευκρίνισε πως ισχύει η απαγόρευση για τις μαζικές συγκεντρώσεις. «Ο συνολικός αριθμός στους χώρους λατρείας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 4 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό» ανέφερε.

Σε ότι αφορά την κλινική στο Περιστέρι, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως: «Σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική του Περιστερίου βρέθηκαν πάνω από 100 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση. 39 συνεργαζόμενοι ιατροί με την κλινική τέθηκαν σε καραντίνα, σε κατοίκον περιορισμό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη δομή υγείας των Νοτίων Προαστίων και ενημέρωσε πως όλα τα τεστ που διεξήχθησαν βγήκαν αρνητικά ωστόσο συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως παρατείνεται μέχρι τις 3 Μαϊου η απαγόρευση κυκλοφορίας στον περιπατητικό δρόμο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Τσιόδρας: «Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά σταδιακά»

Με τα όσα συμβαίνουν στις κλινικές να βρίσκονται στο προσκήνιο, ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε για μια ακόμη φορά από το υπουργείο Υγείας, για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας μετέβη στην κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, από όπου ανακοίνωσε πως «από τους 226 οι 37 είναι θετικοί στον κορονοϊό ανάμεσά τους και οι 3 νεκροί».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και συνολικά 2.490, με το 55,6% εξ αυτών να είναι άνδρες.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πέντε νεκροί στην χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι πλέον 130

580 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.160 με ήδη γνωστό κρούσμα. 48 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη και 13 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες). Μάλιστα, το 88% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τέλος, 60 συμπολίτες μας βγήκαν από τα νοσοκομεία.

Ο Τσιόδρας για τα κλιματιστικά

Για τα κλιματιστικά είπε πως από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών εκδόθηκε εγκύκλιος για την λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά την χρήση κλιματιστικών μονάδων.

Διευκρινίζεται πως “οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορονοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα από την εγκύκλιο:

Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματικές μονάδες

Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα

Για τις μονάδες οικιακού τύπου (σ.σ. air condition στο σπίτι) όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.

Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία.

Πηγή: madata.gr