Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια – Ειδικό πρωτόκολλο για εργασία και σχολεία

0
65

Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό, αυτή την πόρτα πρέπει να την αφήσουμε κλειστή», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος περιοχών, όσον αφοράς τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, παρά λαμβάνεται υπ’ όψιν η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αναφερόμενος και στην Πάρο και την Αντίπαρο.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού, αναφερόμενος -προφανώς- στις καταγγελίες των ίδιων των γιατρών και συγκεκριμένα της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι , τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα από τις άλλες χώρες. Έχουμε άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας», συνέχισε και απηύθυνε κάλεσμα γι’ αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.  

Όπως υποστήριξε, το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια, κι έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα, διότι  και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, τις μάσκες, τα μέτρα υγιεινής, τα ωράρια», τόνισε.

Προσέθεσε, ακόμα, πως υπάρχει ειδική προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων και πως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Ανακοίνωσε, επίσης, πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε. 

Κοντοζαμάνης: Ενισχύουμε τη δημόσια υγεία 

Ο κ. Κοντοζαμάνης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως θα γίνουν 400 προσλήψεις στα νοσοκομεία από Σεπτέμβρη. Ανέφερε, δε, πως δημιουργούνται 50 νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπλέον, αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σε όλη τη χώρα. Υποστήριξε μάλιστα πως, από την αρχή, το υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε επαρκώς στους εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Συνολικά έχουν γίνει περίπου 750.000 τεστ, σημείωσε και προσέθεσε πως υπάρχει συμφωνία για προμήθεια του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στα τέλη Δεκέμβρη. Παράλληλα διέψευσε κι εκείνος τις καταγγελίες της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία ισχυρίζεται πως αποκρύπτονται κρούσματα κορονοϊού σε τουριστικούς προορισμούς.

ieidiseis

Πηγή: madata.gr