Covid – Self test: Διαθέσιμα αρχές Απριλίου – Δωρεάν, ανώδυνα και με άμεσα αποτελέσματα

0
98

Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας η κυβέρνηση επενδύει πολλά στα self test που από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, θα μπορούμε όλοι να κάνουμε μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι μας.

Στο τραπέζι της κουζίνας, στο σαλόνι του σπιτιού, μόνοι μας μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούμε να μαθαίνουμε εαν είμαστε θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο Νικόλας Ράδης που ζει στη Γερμανία και μπορεί ήδη εδώ και 20 ημέρες να προμηθεύεται από τα φαρμακεία τα elf test, μας δείχνει βήμα βήμα την διαδικασία.

Παρόμοια τεστ θα έρθουν και στη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Με τον ΑΜΚΑ μας θα μπορούμε να κάνουμε δωρεάν 1 τεστ κάθε εβδομάδα

Εαν όμως το τεστ βγει θετικό τι κάνουμε; Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει μια νέα πλατφόρμα όπου θα καταχωρούμε τα στοιχεία μας μόνο στην περίπτωση που βγει θετικό, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.

«Και μετά θα παραπέμπεται σε ένα από τα 400 κέντρα δειγματοληψίας όπου θα γίνεται νέο covid – test από ειδικούς».

Το σύστημα θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα δηλώνονται τα θετικά τεστ στη νέα πλατφόρμα;
Απάντηση: Απλά με το Ονοματεπώνυμο και το Αμκα

Οι πολίτες υποδέχθηκαν τα σελφ τεστ θετικά …

ΕΡΩΤΗΣΗ. Ωστόσο… ζητούν διευκρινίσεις για το πόσα είδη τεστ θα βρίσκονται στα φαρμακεια
Απαντηση: Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος υπάρχουν δύο είδη τεστ… τεστ σάλιου και ρινικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα έχουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνουμε self test στα φαρμακεια;
Απάντηση: Υπάρχει η δυνατότητα οι φαρμακοποιοί να βοηθούν τους πολίτες, ενδεχομένως με ένα μικρό αντίτιμο

Προβληματισμός επικρατεί στα φαρμακεία… καθώς βάσει νόμου μέχρι στιγμής απαγορεύεται να διενεργήσουν οι ίδιοι τα rapid test μέσα στο φαρμακεία… επιπλέον ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σχηματιστούν ουρές και συνωστισμός..

Στόχος της κυβέρνησης είναι από αρχές Απριλίου να διενεργούνται χιλιάδες τεστ σε όλη τη χώρα για να υπάρχει μια σαφής εικόνα της διασποράς του ιου στην κοινότητα.

Προβληματισμένοι οι φαρμακοποιοί για τα self tests – Εξηγήσεις Λουράντου για τα 15 ευρώ

Η πρόθεση της κυβέρνηση είναι τα self τεστ να βρίσκονται στα φαρμακεία την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ωστόσο οι φαρμακοποιοί φαίνονται προβληματισμένοι.

«Τα 15 ευρώ αφορούσαν τα μοριακά τεστ»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τη δήλωσή του για το αντίτιμο των 15 ευρώ που αρχικά είχε ζητήσει να λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί όταν διενεργούν οι ίδιοι τα τεστ.

«Αφορούσε τα μοριακά τεστ. Είδαμε τα παραδείγματα της Κύπρου και της Ευρώπης, και είδαμε ότι αυτά γίνονται εκτός των φαρμακείων, ότι χρειάζεται μισή ώρα, ότι απαιτείται ένα σκεύασμα το οποίο κάνει περίπου 10 ευρώ. Χρειαζόμαστε λοιπόν 15 ευρώ περίπου, όταν σε όλη την Ευρώπη αυτό το πράγμα γίνεται πάνω από 30 ευρώ».

Ο κ. Λουράντος απέδωσε το μπέρδεμα σε παρανόηση, καθώς τα φαρμακεία δε θα διενεργούν μοριακά τεστ, και δήλωσε στοχοποιημένος.
«Κακώς στοχοποιήθηκα. Το θέμα είναι ότι το εκμεταλλεύτηκε αυτό η κυβέρνηση εις βάρος μου».

«Πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις»
Όταν έγινε γνωστό ότι στα φαρμακεία δε θα γίνονται μοριακά τεστ, αλλά θα προμηθεύουν τους πολίτες με self-tests τα οποία θα γίνονται στο σπίτι, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ο χώρος στον οποίο θα γίνονται τα self-tests στα φαρμακεία σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούν να τα κάνουν μόνοι τους στο σπίτι τους, η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που ένα δείγμα βγει θετικό και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειρίζονται τα φαρμακεία τα τεστ, καθώς πρόκειται για μολυσμένα αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να απορρίπτονται στα κοινά απορρίμματα.

«Η ασφάλεια όλων είναι άμεση προτεραιότητα», κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Πηγή: madata.gr