Δεν έκανε πίσω η ΕΚΤ παρά την τραπεζική καταιγίδα: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες

0
37

Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 0,5%, μετά τις αυξήσεις του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου και για την έκτη συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022.

Πλέον, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο εύρος του 3,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης στο 3,75% με ισχύ από τις 22 Μαρτίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα υπογραμμίζει τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένει ο πληθωρισμός για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με το διοικητικό συμβούλιο να τονίζει πως η νέα αύξηση αποτυπώνει την αποφασιστικότητα του για την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το αυξημένο επίπεδο της αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που θα βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του Δ.Σ. η οποία θα καθορίζεται από την αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων χρηματοοικονομικών στοιχείων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύς της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: madata.gr