Δεν θέλουμε εικόνες όπως αυτές στο Harrods. Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα και ο νέος κωδικός

0
47

Επιφυλακτικοί παραμένουν σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα οι ειδικοί αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων. Αιτία όπως είπε είναι ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό και η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν αποσυμφορίζεται.

 «Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

«Δεν θέλουμε εικόνες όπως αυτές στο Harrods» συμπλήρωσε, ενώ για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.

«Όλοι φοβούνται ότι οι εικόνες αυτές θα μεταφραστούν σε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε. 

Πάντως σημείωσε ότι αν λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις. Τέλος ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην αποστολή των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις κάνοντας λόγο για κρίσιμες εβδομάδες και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει. Αναφορικά με το εμβόλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «αχτίδα αισιοδοξίας» για πρώτη φορά στην πανδημία.

Γιορτές σε καραντίνα υπό αυστηρούς περιορισμούς και τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό καλούνται να περάσουν οι Έλληνες με το κυβερνητικό επιτελείο να προσπαθεί να συντάξει τον «οδικό χάρτη» όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.

Η αργή υποχώρηση των κρουσμάτων και οι ισχυρές πιέσεις που συνεχίζουν να υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία δεν επιδέχονται κανένα περιθώριο εφησυχασμού και οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν αυτοσυγκράτηση και χρονική μετάθεση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου (μετά τις 14/12), δεδομένου ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί εύκολα να ανατραπεί επί τα χείρω.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες και υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση.

Προβληματισμός για κινητικότητα και Δυτική Αττική

Η χθεσινή αναφορά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στην αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών αποτυπώνει τον προβληματισμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα και όπως όλα δείχνουν την αρχή θα κάνουν τα κομμωτήρια, δεδομένου ότι εκεί τα πράγματα είναι ελέγξιμα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον υπουργό Υγείας στη Δυτική Αττική, η οποία κουβαλά υψηλό φορτίο σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας, η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας.

Τα σενάρια για Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ρεβεγιόν και για την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου υπάρχει σύσταση για 9 άτομα ανά τραπέζι, η μετακίνηση θα γίνει με SMS και συγκεκριμένο κωδικό, ενώ δεν αποκλείεται να δηλώνουμε και τη διεύθυνση που πηγαίνουμε.

Παράλληλα, εκείνες τις τέσσερις ημέρες έχει πέσει στο τραπέζι η δυνατότητα κυκλοφορίας έως τη 1.

Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για συγκεκριμένες μόνο ημέρες και με αυστηρά μέτρα (π.χ. αριθμητικό όριο πιστών εντός του ναού).
Ρολά στον κλάδο εστίασης και οικονομικές απώλειες

Το βλέμμα στο 2021 στρέφουν πλέον οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού τα φετινά Χριστούγεννα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα παραμείνουν τελικά κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Το γεγονός αυτό ωστόσο, προκαλεί  προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για την επίπτωσή του παρατεταμένου λουκέτου όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί με κλειστές επιχειρήσεις δεν θα μπουν χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου από ΦΠΑ έως τον Φεβρουάριο.

Αν συνυπολογίσει κάποιος μάλιστα ότι η «καλή» περίοδος για την εστίαση λόγω Χριστουγέννων εθεωρείτο από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα.

Πηγή: madata.gr